Kezdőlap Kecskemét Az első lépéseket nekünk kell megtenni

Az első lépéseket nekünk kell megtenni

 

Kecskeméten az Ipoly utca 1. szám alatt működik egy intézmény, mely számos család hétköznapi életéhez nyújt segítséget. Sok család él Kecskeméten, ahol értelmi sérült családtag is van. Vannak speciális iskolák, óvodák, ahol fiatalkorban foglalkoznak velük, de mi történik, ha kikerülnek az iskolarendszerből?

Ezért működik az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága alatt az Értelmi Fogyatékosok Nappali Intézménye, melynek feladata az iskolarendszerből kikerült családi háttérrel rendelkező középsúlyos és súlyos értelmi fogyatékosok számára a nappali gondozás és ellátás. Sok család számára ez könnyítést jelent, hiszen a szülőknek lehetőségük van nyugodtan dolgozni, hiszen tudják, hogy gyerekeik biztonságban vannak. Az Intézmény célja a szolgáltatást igénybevevő fiatalok képességeinek fejlesztése és alaptudásuk szinten tartása. Számos lehetőséget tudnak kínálni, akinek jó kézügyessége van, megtanulhatja a szövést vagy az agyagozást. De akit a tánc vonz, vagy akár az éneklés, ő is megtalálhatja a számításait. Szakemberekkel és önkéntesekkel dolgoznak együtt a sérült emberekért, hogy segítsék az integrációjukat és, hogy képességeiket a legmagasabb szintre segíthessék.

2011-ben a Kecskeméten élő családok számára, ahol értelmi sérült családtag van, alakult meg a hétvégi Mosoly Klub. Különleges kikapcsolódási, szórakozási lehetőségeket biztosítanak azok számára is, akiknek nincs lehetőségük Intézménybe járniuk, vagy otthon foglalkoznak velük. Havi egy alkalommal az önkéntesek igyekeznek kulturális programokat, élő zenét és vendéglátást biztosítani a klub látogatói számára. Számos kikapcsolódási formája van odajáróknak, van léghoki, csocsó- és biliárdasztal és pin- pong is.

Minden hónapban a klub önkéntesei a találkozókat egy eseményhez, népszokáshoz vagy ünnephez kötik. Február 20-i rendezvényük fő témája a farsang lesz. Konga dobosok fognak műsort adni, lesz jelmezverseny, ami zsűrizésre is kerül. Bár versenyként tüntették fel, ezen a megmérettetésen mindenki nyer. Sok látogatójuk tehetséges az énekben, táncban, ezért egyéni és csoportos produkcióval is készülnek a résztvevők. Tombolára is sor fog kerülni, majd DJ Pénzes János, aki minden erejével azon küzd, hogy felejthetetlen legyen ez a farsangi móka az értelmi sérültek számára, még zenélni is fog.

Szűkösek a lehetőségek, de mindent megtesznek azért, hogy embertársainknak ugyanolyan lehetőségei legyenek kikapcsolódásra, szórakozásra, mint mindenki másnak. Ezért is tettek egy felhívást szerkesztőségünkben, hogy szívesen fogadnak akár magánemberektől, akár vállalkozóktól bármilyen felajánlást, legyen az gyümölcs, üdítő vagy akár egy kis édesség, amivel még jobbá lehetne tenni ezt a különleges eseményt.