Kezdőlap Események Egy sötét kor áldozataira emlékeztek

Egy sötét kor áldozataira emlékeztek

Megyeszerte folytak megemlékezések a Kommunista Diktatúra Áldozatairól, melyet hivatalosan 2000. június 13-án nyilvánítottak emléknappá.

Számos iskolában tartottak rendhagyó történelemórákat Tiszakécskén, Kalocsán és Kecskeméten is. A Rendhagyó történelemórákat a Kecskeméti Katona József Múzeum és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága együttműködésében valósult meg. Február 25-én reggel a Wojtyla Barátság Központ önkéntesei a Porta Egyesülettel valamint a Szent Miklós Templom hívőközösségével tartottak közös megemlékezést Páter Károlyi Bernártról, valamint a diktatúra áldozatairól.

A programsorozatot a délután öt órakor kezdődött megemlékezés zárta A Kommunizmus Áldozatai Emlékműnél. Az eseményen beszédet mondott Mák Kornél alpolgármester, majd emlékműsorral készült a Katona József Színház két színművésze, Decsi Edit és Orth Péter. Előadásukban Faludy György, Lénárd Ödön, Reményi Sándor és Márai Sándor művek hangzottak el. Fellépett továbbá a Hegedű Együttes és K. Szabó Benedek kecskeméti versmondó szavalta Wass Albert, Üzenet haza című versét.

Az előadások után emlékezőbeszédet mondott az 1958-ban kivégzett dr. Szobonya Zoltán lánya, Kissné Szobonya Csilla. Végezetül a város vezetői megkoszorúzták a Kommunista Diktatúra Áldozatai emlékművel, és egy- egy gyertyával rótták le kegyeletüket.