Kezdőlap Események Fantasztikus élmény volt a Montázs-est a Dunszt famíliával!

Fantasztikus élmény volt a Montázs-est a Dunszt famíliával!

 

  1. január 30-án, szombaton 16.00 órakor szép számmal gyűltek össze a vendégek, akik a Dunszt családdal való beszélgetésre voltak kíváncsiak a következő Montázs-est keretében. A kávézgató, teázgató közönséget a család közös éneklése csendesítette le, megadva az együttlét alaphangulatát.

Az est moderátora ezúttal is Szeli Sára újságíró volt, aki igyekezett minden családtagot hozzá illő kérdésekkel megszólítani. A jó humorú, mesélni szerető, anekdotázgató vendégek kellemes perceket szereztek a hallgatóságnak. A személyes bemutatkozás után egy kis családtörténetet hallottunk, hiszen több száz évre visszamenőleg kutatták a családfát. Egy kiadott kötet is bizonyítéka ennek. A Dunszt család tagjai megbecsült és jól ismert alakjai voltak Kecskemét város közéletének régen is, most is.

A három évvel ezelőtt elhunyt Dunszt Ferenc (Frici bá’) volt a család motorja. Olyan hatással volt a családja tagjaira, hogy mindenki megkedvelte az általa annyira szeretett röplabdázást. Az alap adott volt, hiszen a családban szinte mindenki testnevelő tanár, edző, életüknek része a sport. A família Kecskemét város sportéletének meghatározó tényezője. Dunszt István és felesége, Czinóber Zsuzsanna, valamint leányuk, Dunszt Orsolya a Református Iskolában tanít, edzősködik, ifjabb Dunszt Ferenc (KisFrici) pedig a Katona József Gimnázium tanára. Dunszt Ferencné Ugró Erzsébet is a sporttal jegyezte el magát. Sok anekdotát hallottunk a sport témában.

A család énekelni is nagyon szeret. Ha összegyűlnek, azonnal előkerül a gitár, a furulya és egyéb hangszerek, és dalra fakadnak. Ebből is kaptunk ízelítőt. Négy szólamban énekeltek egy Elvis Presley számot, a népzenei repertoárjukból pedig a Fellegajtó-nyitogató című dalt hallottuk. KisFrici bemutatta saját zenekarát, a Hitel utca 7-8 nevűt, akik a Kezdjetek el élni című számot adták elő. Ők már Kecskemét főterén is felléptek, zenéltek. A végén megható momentum volt, amikor mindenki Frici bácsijára emlékeztek a dallal, amit halála előtt pár nappal még együtt énekeltek: Te majd kézen fogsz és hazavezetsz…

Dunszt István képviseli a képzőművészetet a családban: ő grafikus és festőművész. Bár az élete a sport felé kanyarodott, szívesen hódol a művészeteknek is. Bemutatta néhány festményét, grafikáját, és rácsodálkozhattunk, hogy hol tartana most a képzőművészetben, ha azt tanulta volna. Összességében egy nagyon jó hangulatú együttlét volt. Ezúttal is megvalósult a Montázsmagazin szerkesztőinek az a célja, hogy olyan kecskeméti családot mutasson be közvetlen formában, akikről példát lehet venni emberségből, tudásból, hivatásuk iránti elköteleződésükből, és nem utolsó sorban az élethez való jókedvű, derűs hozzáállásukból.

A rendezvény résztvevőit Weninger Endréné, a Montázsmagazin tulajdonosa köszöntötte. Elmondta, hogy szívesen vesznek segítséget szponzoroktól, akik ezt a szép rendezvényt támogatnák, cserébe megjelentetnék hirdetéseiket a Montázsmagazinban. (www.montazsmagazin.hu)