Kezdőlap Események Hatalmas támogatás Kecskemétnek a Modern Városok Programon belül

Hatalmas támogatás Kecskemétnek a Modern Városok Programon belül

 

 

Kecskemétre érkezett Orbán Viktor miniszerelnök a Modern Városok Program keretén belül, ahol több város vezetőjével számos megállapodást köthetnek a felek, amik nem csak a régió, de az ország fejlődéséhez is lendületet adhatnak.

Február 9-én Kecskemét volt Orbán Viktor következő megállóhelye, hogy Szemereyné Pataki Klaudiával, a város polgármesterével hosszasan tárgyaljanak támogatásokról, tervekről, és a régió fellendítéséről. A sajtótájékoztató a hosszas tanácskozásnak hála közel egy órát csúszott, de tíz megállapodás is született, amik a régió fejlődéséhez is hozzájárulhatnak.

Köszöntőbeszédében kiemelte Szemereyné Pataki Klaudia, hogy bár Kecskemét a hetedik legnagyobb város, de a társadalmi összefogást és a gazdaági erősséget tekintve ott van a Hírös város a harmadik helyen szorosan Debrecen és Győr mögött. Orbán Viktor beszédében előrevetítette annak lehetőségét, hogy a nagy ipari fejlődési sorozatoknak köszönhetően, Kecskemét akár összekapcsolódva is működhet több ipari nagyvárossal, mint például Szolnok, Cegléd és Dunaújváros. A miniszerelnök bejelentette továbbá, hogy a következő évekre közel százmilliárd forintos központi támogatásban részesül majd Kecskemét, így az alábbi megállapodások születtek:

Az első egyezmény, ami jelenleg csak „Kecskemét Fejlődéséért Alap”-ként fut, arról szól, hogy 25 milliárd forintot bocsájtanak egy gazdaságfejlesztési alapra, ami forrásként szolgálhat üzleti alapú vállalkozások számára, hogy az életképes ötletek megvalósulhassanak. Az alapra pályázat útján lehet majd jelentkezni.

A második pont egy polgári célokat szolgáló leszállópálya kialakítását foglalta magában, melynek helyszíne a repülőtér lenne.

Biztosítani fogják az ipartelepek folyamatos áramellátását is, kiküszöbölve a most felmerülő problémákat, és számba vetve a kibővülő energiaigényeket is.

18 milliárd forintot szánnak a Kecskemétet átölelő körgyűrű befejezésére.

Az egyik fő útvonal, az 52-es számú bekötőút négysávossá szélesítésével, a közlekedésbiztonság is növekedne azon a szakaszon.

Az egyetemi kutatóközpont biztosan megvalósul Kecskeméten, bár ehhez még további tárgyalásokra lesz szükség.

A vasútfejlesztésben két pont is szerepel: először korszerűsítésre kerül a vasúti főpályaudvar, aminek keretén belül egy P+R parkolóval bővülne az állomás, másodszor a közlekedésfejlődésért megteremtik az elővárosi vasútrendszert, így megkönnyítve a vonzáskörzetből munkába járók életét is.

A méltán híres Kodály Intézet sem maradhatott ki, tantermekkel, stúdióval és egy 250 fős koncertteremmel bővítenék az intézményt 3 milliárd forintból, valamint tervben van egy duális képzésre alkalmas, középfokú, kéttannyelvű szakképző iskola és egy kollégium 1,5 milliárd forintból.

Végezetül megállapodtak a felek arról, hogy 4 milliárd forint ráfordítással teljesen megújulhasson Kecskemét egyik fő nevezetessége, a Városháza. Ez a beruházás még ebben az évben kezdetét veszi.

A tíz pontból kettő további tárgyalásokra szorul, az ipari kutatóközpont és az elővárosi vasúthálózatról később tudhatunk meg több konkrétumot.

A sajtótájékoztató alatt a Demokratikus Koalíció demonstrációt tartott a Városháza előtti Kossuth szobornál.

(Fotó: ARM)