Kezdőlap Események Szentmise és megemlékezés a kommunista diktatúrák áldozatairól

Szentmise és megemlékezés a kommunista diktatúrák áldozatairól

Páter Károlyi Bernát egykori kecskeméti ferences rendházfőnök volt. Kínai misszionáriusként tevékenykedett, akiből vértanú lett a kommunista diktatúra idején. Bernát atya az 1940-es években minden erejével azon volt, hogy megmentse a kecskeméti zsidóságot. Az elnyomó rendszer ellen számtalanszor felemelte a hangját, ezért rendszeres üldöztetésnek volt kitéve. Emberfeletti tettei tiszteletére 2011-ben megkezdődött a boldoggá avatási eljárása hat társával együtt, majd 2013-ban a szentté avatást is elindították az összegyűjtött dokumentumok, emlékek alapján.

Hivatalosan 2000. június 13-án szavazta meg az Országgyűlés, hogy február 25. lehessen a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja. Ebből az alkalomból a Wojtyla Ház és a Porta Egyesület önkéntesei, valamint a Szent Miklós Templom Ferences Imaközössége megemlékezést szervez február 24-én Páter Károlyi Bernátról. A csütörtöki program 7.30-kor szentmisével kezdődött a Szent Miklós Templomban, melyet Bárkányi Ernő templomigazgató celebrált. A szentmise után 8-kor a Barátok Temploma mellett, Bernát atya emlékkövénél és fájánál emlékezett meg a hívőközösség a diktatúra áldozataira egy közös imádsággal és tiszteletadással.

Az eseményen csodálatos hangulatot varázsolt a Piarista Gimnázium Énekkara. Felolvasott Váry Károly színművész, emlékező beszédet mondott Mák Kornél alpolgármester valamint Hajagos Csaba történész, muzeológus tartott egy rövid hangulatfestést Károlyi Bernát munkásságáról a diktatúrával sújtott években.