Kezdőlap Gazdaság Tabuk nélkül, élményszerűen tanulni pénzről, gazdaságról, gazdálkodásról

Tabuk nélkül, élményszerűen tanulni pénzről, gazdaságról, gazdálkodásról

 

 

 

Követendő példának tartja Áder János köztársasági elnök és Matolcsy György a Magyar Nemzeti Bank elnöke az OTP Fáy András Alapítvány OK Oktatási Központjában folyó munkát. Az államfő látogatásának célja, hogy személyesen is megismerkedjen az alapítvány OK Projektjével, amely Európa legnagyobb oktatási, képzési rendezvényén, a londoni Bett Show–n is sikerrel mutatkozott be. A látogatáson részt vett Matolcsy György jegybankelnök is. A Magyar Nemzeti Bank és az OTP Fáy András Alapítvány ugyanis az utóbbi években több sikeres közös programot valósított meg a fiatalok pénzügyi kultúrájának fejlesztése érdekében.

Budapest 2016. február 22. A vendégeknek az alapítvány munkáját Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója és Vizi E. Szilveszter, az OTP Fáy András Alapítvány kuratóriumának elnöke mutatta be. Vizi E. Szilveszter emlékeztetett rá, hogy a térségben egyedülálló intézményben 2012 novemberében indult a magyar köznevelés szempontjából is mérföldkőnek számító program, amelynek keretében eddig több tízezer középiskolás részesült ingyenes pénzügyi, gazdasági és gazdálkodási oktatásban. A projekt immár nemzetközileg is megmérettetett, hiszen január közepén bemutatkozott a Londonban megrendezett Bett Show kiállításon, amely a világ egyik legjelentősebb oktatási innovációs és kereskedelmi rendezvénye.

A látogatás során az államfő és a jegybank elnöke is egyetértett vendéglátóival abban, hogy sok más országhoz hasonlóan Magyarországon is van még tennivaló a pénzügyi kultúra minél szélesebb körű terjesztése érdekében. Áder János szerint, ha a mai fiatalok felnőtt korukban pénzügyileg nem követik el ugyanazt a hibákat, mint a szüleik már van haszna az ilyen programoknak. A köztársasági elnök szerint a pénzügyi oktatásnak egyebek mellet két dolgot kell megtanítania a jövő nemzedékének: az egyik, az „addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér” elv, a másik pedig, hogyan kerüljék el a piramis játékokat szervezőket. A jegybankelnök mindehhez hozzátette, nagyon fontos, hogy a fiatalok megtanulják, a takarékoskodást – hisz, mint Matolcsy György fogalmazott – hosszútávon a havi rendszeres kisösszegű megtakarítás is csodákat tehet. Az elmúlt évek pénzügyi válságának hatásai is talán valamelyest enyhébbek lettek volna, ha a lakosság tudatosabban kezeli saját pénzügyeit. Ezt már Csányi Sándor hangsúlyozta, aki szerint ez a projekt egy olyan befektetés, ami biztosan megtérül. Az OTP Bank elnöke ugyancsak fontosnak nevezte a pénzügyi nevelést, annak érdekében, hogy a fiatalok ne dőljenek be a pénzügyi ragadozóknak. Csányi Sándor elmondta, az MNB-vel együtt közös programokkal azt szeretnék elérni, hogy egyetlen gyermek se fejezhesse úgy a középiskolát, hogy ne legyen biztos pénzügyi ismerete.

 

OK Központ:

Tabuk nélkül, élményszerűen, a legmodernebb módszerekkel és eszközökkel tanulni pénzről, gazdaságról, gazdálkodásról. Erről szól az OK Központ, amelyet a több mint 25 éves szakmai tapasztalattal rendelkező OTP Fáy András Alapítvány irányít. Az OK Oktatási Központban fiatalos arculat és vizuális világ, modern design, ergonomikus bútorok, 3D interaktív táblák és egyéb high-tech berendezések várják a középiskolásokat és 2014 óta az általános iskolai tanulókat is. Ehhez a „szórakozva tanulás” jegyében, tréningszerű, a diákok saját élményeire épülő inspiratív oktatási modulokat használnak. Az OK Projektet – amely az elmúlt néhány évben már Romániában és Szlovákiában is megkezdte működését – az ország különböző pontjairól érkező csoportok oktatása mellet ma már az OK Központ egy különleges eszközrendszerrel is támogat, iskolákba utazó oktatói hálózatot üzemeltet. Ezzel évente már 20 000 diák ingyenes pénzügyi és gazdasági képzését biztosítják félnapos tréninggel.