Kezdőlap Gasztro A kertészet erőteljes, stabil ága a magyar agráriumnak

A kertészet erőteljes, stabil ága a magyar agráriumnak

 

 

Budapest, 2016. március 25., péntek (MTI) – A kertészet erőteljes, stabil ága a magyar agráriumnak, éves kibocsátásának mintegy hatodát adta a múlt évben – mondta a földművelésügyi miniszter a kertészkedés éve programsorozatot bejelentő pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Fazekas Sándor a főváros XVIII. kerületében egy közösségi kertben kiemelte: a kertészeti tevékenység ma is több tízezer család megélhetését biztosítja, így a foglalkoztatást tekintve az egyik legnagyobb lehetőséget rejtő ágazat.
Hozzátette: a kertészeti ágazatok összes kibocsátása 2015-ben mintegy 377 milliárd forint volt, ami a teljes mezőgazdasági kibocsátás 15,4 százalékát tette ki.
Tavalyelőtt – 2014-ben – átlagosan mintegy 75 kilogramm zöldséget és mintegy 39 kilogramm gyümölcsöt fogyasztott a magyar lakosság. A kertészkedés éve programsorozat célkitűzése éppen az, hogy a magyar emberek minél több zöldséget és gyümölcsöt termeljenek, vásároljanak és fogyasszanak. Ennek alapján a zöldségfogyasztást évi 85 kilogrammra, a gyümölcsfogyasztást pedig 45 kilogrammra kívánja emelni a szaktárca – mondta a miniszter.
A miniszter emlékeztetett: ez a péntek Gyümölcsoltó Boldogasszony napja, a néphagyományban ezt a napot a gyümölcsoltásra a legkedvezőbbnek tartották, ezért most indította el a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a szóban forgó programsorozatot.
Fontosnak nevezte a miniszter, hogy ne csak vidéken, hanem a városokban, Budapesten is kertészkedjenek az emberek.
Kovács Szilvia, Karcag alpolgármestere, a Magyarország legszebb konyhakertje mozgalom ötletgazdája és elindítója arról beszélt, hogy a 2012-es indulása óta egyre többen vesznek részt a programban. A múlt évben már 234 település vett részt a mozgalomban, és több mint 2200 kert versenyzett. Ebben az évben a nagy érdeklődésre való tekintettel április 20-ig fogadnak el nevezéseket a versenyre – mondta.
Horváthné Kapocsi Anikó, a pestszentlőrinci Szivárvány óvoda vezetője az MTI-nek elmondta: a Szivárvány óvoda már a múlt évben is részt vett a kertészkedést népszerűsítő programban, és az idén is neveznek. A Lakatos utcai lakótelep közösségi kertjében – amely az óvoda szomszédságában található – az eső parcella az óvodásoké.

gcv \ gry

MTI 2016. március 25., péntek

(Kép forrása: Internet)