Kezdőlap Gazdaság ÁKK: csökken a prémium magyar államkötvény kamatprémiuma

ÁKK: csökken a prémium magyar államkötvény kamatprémiuma

 Budapest, 2016. március 29., kedd (MTI) – Április 1-től 25 bázisponttal csökkenti a lakosság számára értékesített három,- és ötéves futamidejű prémium magyar államkötvények (PMÁK) kamatprémiumát az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) – közölte az ÁKK kedden az MTI-vel.

Az infláción alapuló, hároméves futamidejű kötvény induló kamata 2,75 százalék, az ötévesé 3,25 százalék lesz április 1-től.
A jelenleg 3 és 3,5 százalékos kamatot biztosító PMÁK-sorozatok értékesítését lezárja az ÁKK, ezek megvásárlására március 31-én lehet utoljára nyilatkozatot tenni.
A prémium magyar államkötvény állománya február végén 809 milliárd forintot tett ki, tavaly 188 milliárddal, az idei év első két hónapjában 65 milliárd forinttal nőtt az állomány.
A három és ötéves futamidejű PMÁK államkötvények kamatai az inflációhoz igazodnak, míg a bónusz magyar államkötvények múlt hónapban megemelt kamatai a pénzpiaci kamatok változását követik. A két kötvény jól kiegészíti a lakossági állampapír portfóliót futamidőben és a kamatozás módjában egyaránt – emlékeztet az ÁKK a közleményben.
Az ÁKK közölte azt is, hogy szintén április 1-i értéknaptól kezdődően új sorozatot indít a prémium euró magyar államkötvényből (PEMÁK) is, azonban ezek pénzügyi kondíciói nem változnak. Az eurózóna inflációjához kötött állampapír kamatprémiuma 2 százalék, az aktuális kamata jelenleg  2,20 százalék.

gjé \ gte

MTI 2016. március 29., kedd

(Kép forrása: Internet)