Kezdőlap Kecskemét Amikor az érzések vászonra kerülnek

Amikor az érzések vászonra kerülnek

Fiatalkora óta vonzódott a művészetekhez, a legkorábbi emléke, ami a festészethez kötődik négyéves korában történt, amikor édesapja mellett állva beleivódott emlékeibe a lenolaj és a festék jellegzetes illata. Korán fény derült rajztehetségére és iskolás korában is neves művészek kísérték végig fejlődését. Palkó József, Goór Imre, Gál Dezső, Udvardi Gyula… csak pár név, akik mentorai voltak a művésznek. Ambrus Lajossal, a mára már Bács- Kiskun megye Príma Primissima díjjal és Nimród Vadászéremmel is büszkélkedő festőművésszel beszélgetett szerkesztőségünk.

A legfontosabb ebben a szakmában, hogy az ember alázattal és kitartással legyen munkája felé, az alapok elsajátítása mellett az anyagok, papírok, ecsetek kiismerése is fontos. Ambrus Lajos saját bevallása szerint évekig tanulta, próbálgatta az alapanyagokat, míg ilyen magas szintre nem fejlesztette az akvarell alkalmazási technikáját. Festményeit, különleges impressziók határozzák meg, a képet érzéssel együtt festi le a művész, az attól válik egyedivé.

Az évek során lehetősége volt különleges technikákat megtanulni, mint például a freskókészítés, valamint a szekkó festészet, amit Jets Györgytől sajátíthatott el. Az ő keze által készült el a Ballószögi Fatimai Szűzanya templomban levő oltárkép valamint stációképek is, Nagykőrösön ökumenikus hitéleti képei, a Solton levő Szent Gellért kápolnában pedig művésztársaival készített oltár fölötti festményt, melyet Bábel Balázs érsek szentelt fel. Restaurált Prokopp Péter oltárképet és a vallásos termelők a Kecskeméti Piaccsarnokban található Barackos Madonna festménye előtt róhatják le kegyeletüket kora reggel.
Ballószög alpolgármestereként is tevékenykedett, szívén viselte mindig is a kulturális élet felpezsdítését. 2000-ben rendezte a művész első alkotótáborát, mely az óta is népszerű a hazai- és nemzetközi művészek körében. A Bács- Kiskun megyei Kortársművészeti kiállítás szervezésében is aktívan részt vett, valamint a Bács-Kiskun Megyei MAOE választmányi tagjaként is a kultúra szolgálatában áll a festőművész.
Jelenleg is több kulturális esemény szervezésén dolgozik, szabadidejében alkot, tanít, és tehetséges fiatalokkal foglalkozik.


(További fotók: https://www.facebook.com/marta.zimacsek/media_set?set=a.10206884303240375.1073741840.1061124285&type=3&uploaded=21

https://www.facebook.com/marta.zimacsek/media_set?set=a.10206884303240375.1073741840.1061124285&type=3&uploaded=21)