Kezdőlap Kultúra Bécsi muzsika a Lanner Kvartett előadásában

Bécsi muzsika a Lanner Kvartett előadásában

 

Budapest, 2016. március 31., csütörtök (MTI) – A 19. század első felének bécsi muzsikája szólal meg a Lanner Kvartett és Miklósa Erika operaénekes tolmácsolásában a Hungaroton új kiadványán, amelyet csütörtökön mutattak be Budapesten.

A Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusaiból 2012-ben alakult Lanner Kvartettben a ma szokásos vonósnégyes-felállástól eltérően csellós helyett nagybőgős – Martos Attila – játszik, mellette Fekete Zoltán brácsaművész, továbbá Selmeczi Gábor és Kostyál Péter hegedűművészek alkotják a négyest.
A Bécsi miniatűrök című albumon Franz Schubert (1797-1828) és a bécsi keringő szülőatyjaként ismert Joseph Lanner (1801-1843) művei hallhatók. Lanner ízig-vérig zenész volt, idősebb Johann Strauss is nála tanult – mondta el Selmeczi Gábor hegedűművész, az együttes első hegedűse a csütörtöki sajtótájékoztatón.
A művész a zenetörténet érdekes fordulópontjának nevezte, amikor Lanner munkásságának eredményeképpen levált egy külön műfaj – amelyet ma populárisnak nevezünk – és meghódította a tömegeket.
Az albumon Miklósa Erika előadásában hallható Schubert An die Musik című dala, a lemezfelvételt a Wiener Konzerthausban készítették. A kiadvány a boltokban áprilistól, az interneten péntektől érhető el.
Kostyál Péter kitért az együttes Zenés vendégség elnevezésű programsorozatára, amelynek eseményeit mindig más helyszínen rendezik meg. A céljuk, hogy feloldják a koncerttermek merev formaságait, közvetlenebbé, felszabadultabbá tegyék az előadók és a közönség kapcsolatát. Az ingyenes, csupán regisztrációhoz kötött koncerteken gasztronómiai kísérőprogram is várja a vendégeket.
Az együttes megalakulásának első három évében fellépett már Londonban, New Yorkban, Oxfordban, Barcelonában, Szófiában, valamint Budapest mellett számos vidéki helyszínen Magyarországon.

bse \ kut \ bsa

MTI 2016. március 31.

 

(Kép forrása: Internet)