Kezdőlap Események Magyar szentek a Cifrapalotában

Magyar szentek a Cifrapalotában

 

A 31. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál keretein belül kerül megrendezésre a VIII. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennále a Cifrapalotában. A Kecskeméti Katona József Múzeum által szervezett kiállítás témája: „Isten, hazánkért térdelünk elődbe… – Magyar és magyarországi szentek.”, melyet Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár fog megnyitni március 22-én, kedden 13 órakor. Az eseményen elismerések átadására is sor kerül majd, a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának szakmai különdíját Aknay János Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja adja át valamint a Kecskemét Megyei Jogú Város díja is kézbe kerül, mellyet Kecskemét polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia nyújt át. A megnyitón fellép Durányik László Csokonai-díjas karnagy vezénylésével az Aurin Leánykar.

A kiállítás rendezője, és a biennále alapító kurátora Ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, Móra Ferenc- díjas főmuzeológus, aki a Kecskeméti Katona József Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményének vezetője. A kiállításhoz kötődő pályázati felhívásra kétszázhuszonkettő alkotás érkezett be, melyek közül a zsűri százhuszonkét mű kiállítását és katalógusba kerülését javasolta.

A téma választásának oka az 1700 éve született Szent Mártonra való emlékezés, de emellett célja a magyarországi szentek életútjának és tevékenységeinek bemutatása és jelentőségének tudatosítása. Az első biennálét 2002-ben rendezték meg, melynek fő motívuma a keresztre feszítés volt. Ezt követte 2005. évi, amelyhez a Genezis őstörténetének ábrázolását adták feladatként a művészeknek. A harmadik és negyedik kiállításon az oltár és Krisztus példázatai voltak a témák, és az azt követőkön pedig az Apokalipszis Jelenések könyve és az angyalok ábrázolása volt a feladat.

A tárlat május 29-ig tekinthető meg, keddtől vasárnapig 10 és 17 óra között. Március 25-26-án a nyitvatartási idő 15 óráig tart, valamint március 27-28-án zárva tart a Cifrapalota.