Kezdőlap Kultúra Magyarország az európai kultúrát népszerűsíti Pekingben

Magyarország az európai kultúrát népszerűsíti Pekingben

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti:
Peking, 2016. március 22., kedd (MTI) – Magyarországgal a főszerepben, énekkel és néptánccal indították útjára az európai kulturális intézetek szövetsége (EUNIC) kínai klaszterének európai kultúrát népszerűsítő programsorozatát, az Eunic Europe-ot az Európai Unió pekingi képviseletén kedden.

A most elindított programsorozat a Kínában található kulturális intézetek és képviseletek összegfogásával elsősorban a gyerekek, a családok számára mutatja be Európa értékeit. A képzőművészet, a zene, a tánc, a film mellett konyhaművészeti remekekkel is készülnek hat ország kulturális képviseletei, hogy a kínaiakhoz közelebb vigyék az európai világot.
Hans Dietmar Schweisgut, az Európia Unió kínai nagykövete a főként kínai meghívottak előtt az európai kultúráról és identitásról szólva az összetartozó kultúrák sokszínűségét emelte ki.
A kezdeményezés ígéretes példa arra, hogy a civilizációk közti párbeszédre a kultúrát hívják segítségül – fogalmazott a diplomata.
Mint mondta, szorosabbá akarják fűzni a különböző országokban élő emberek kapcsolatait, hogy elősegítsék egymás jobb megismerését, megértését.
Szilas Cecília, Magyarország pekingi nagykövete többek közt a gyerekeknek, a jövő nemzedékének rendkívül fontos szerepét emelte ki e kapcsolatépítésben. Utalt rá, hogy a Pekingi Magyar Kulturális Intézet ezért is vonja be alapításától kezdve tudatosan programjaiba a kicsiket, mutatja be nekik a magyar kultúra étékeit, a hagyományokat, szokásokat.
Buslig Szonja Andrea, a pekingi Magyar Kulturális Intézet igazgatója és a rendezvények házigazdája, egyben az EUnic EUrope kulturális együttműködés hálózatának soros elnöke az MTI-nek elmondta, hogy az uniós tagországokat összefogó szervezetük 2006-ban alakult, 28 országból 35 tagjuk van. Nem kormányzati szervezet módjára működnek, tevékenységük a nyelvtől az oktatáson át a tudományig a kultúrák közti párbeszéd formáinak széles spektrumát képviseli.
„Az európai, benne a magyar kultúra értékeit közvetítjük, adjuk tovább” – mondta. Saját tapasztalatából idézve beszámolt arról, hogy a magyar intézetben mára sikerült a gyerekeket kísérő felnőtteket is bevonniuk, a kínai csemeték nagy részét már mindkét szülője hozza, hogy a család együtt érezze jól magát a magyaros környezetben.
A megnyitón felcsendült egy kalotaszegi népdal Nagyné Majláth Emese előadásában, Kecskés Gergő néptáncossal pedig csárdást és nagykunsági táncot rophattak a megjelentek.
Az eseményen jelen volt két, teljes díszbe öltözött hagyományőrző huszártiszt, Székely Tibor és Pénzes Gábor is, akik már több nagy sikerű előadást tartottak Pekingben.

ktp \ pbe \ brr

MTI 2016. március 22., kedd

(Kép forrása: Internet)