Kezdőlap Diákélet Márciusi Ifjak szellemében

Márciusi Ifjak szellemében

Kitüntetett figyelem övezte a Katona József Gimnázium tanulóinak március 15-i ünnepélyes előadását. A két osztály, hosszas készülődés után mutatta be nagyszabású megemlékező műsorukat, melyet Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét polgármestere is megtekintett.

Március 11-én, pénteken számos iskolában elevenítették meg a márciusi ifjak fellázadását az akkori rendszer ellen. Délelőtt, a helyi hagyományokhoz híven kisiskolások, óvodások tették tiszteletüket a Kossuth szobornál, hogy otthagyjanak egy-egy saját kezükkel készített, nemzeti színű apróságot. A Katona József Gimnázium tanulói komoly műsorral készültek a pénteki megemlékezésre, kis mementókból állítottak össze egy darabot, melyet versekkel, dalokkal tettek színesebbé. A darab fő gerincét egy nagymama- unoka közti beszélgetés adta, melyben a nagyszülő felelevenítette dédapja sorsát, aki a szabadságharcban küzdött az igazságért. Több képet is a nézők elé tártak az előadásban, láthattuk Szendrey Júliát, amint Petőfi Sándor haláláról kapott levelet olvas, a Pilvax kávéházban kirobbanó felkelés, majd a tizenkét pont felolvasása és a lázadás is életre kelt a színpadon.

Az esemény után Kecskemét Megyei Jogú Városának polgármestere beszédet tartott, melyben kiemelte a Hírös Város jelentőségét az akkori forradalomban, majd Szabó István igazgató köszönt el az alábbi gondolatokkal: „… Nagyon szépen köszönöm a két osztálynak, osztályfőnökeiknek, a közreműködő diákoknak, akik a háttérben dolgoztak, azt, hogy ilyen ügyesen, szépen összeállították a műsort. Remélem mindenki érezte és értette az üzenetét.”