Kezdőlap Események Még ennyi idő után is töretlen a magyar–lengyel barátság

Még ennyi idő után is töretlen a magyar–lengyel barátság

A magyarok és lengyelek kapcsolata már a történelem során is igen erős volt, egészen az Árpád kortól napjainkig. E szoros kapcsolatot egy mondás is megerősíti. „Lengyel, Magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát.”

Az idei évben tizedik alkalommal ünnepeltük a két ország, Magyarország és Lengyelország barátságát, és kapcsolatuk továbbra is jó, egymás iránt számos esetben fejezték ki szolidaritásukat. Az ünnepnap előzményei még 2006. március 24-re nyúlnak vissza, amikor Lech Kaczynski lengyel- és Sólyom László magyar államfő felavatta Győrben a magyar-lengyel barátság első köztéri emlékművét, amely két, gyökereivel egymásba kapaszkodó tölgyfát ábrázol. Ugyanekkor tartották meg a magyarországi és lengyelországi testvérvárosok és települések találkozóját is.

Az Országgyűlés 2007. március 12-én a közös történelemre, a két nép barátságára és együttműködésére tekintettel, március 23-át a magyar-lengyel barátság napjává nyilvánította.

A kecskeméti Wojtyla Barátság Központ minden év, március 23-án megünnepli a Lengyel- Magyar Barátság Napját. A mai ünnepséget Kecskeméten, a Katona József téren elhelyezett, lengyel-magyar barátság tölgyfájánál tartották. Az ünnepség szokásosan a két ország himnuszával indult, majd ezt követően a barátságról Olasz Csaba színművész úr szólt, tárogatón pedig Szabó Sándor játszott. Farkas. P. József a Wojtyla Barátság Központ és a Porta Egyesület alapító tagja mondott beszédet. Történelmi áttekintést tartott Hajagos Csaba, a Katona József Múzeum muzeológusa, de tiszteletét tette továbbá a KEFAG Zrt. két képviselője Bimbó Brigitta, valamint Sulyok Ferenc a vállalat vezérigazgatója, aki rövid beszédével köszöntötte a jelenlévőket.

Dr. Jeney Gábor plébános vezényletével mondtak a jelenlevők egy rövid imádságot, majd az ünnepség a koszorúk elhelyezésével záródott.

További képek: