Kezdőlap Állati Megújul a kecskeméti Vadaspark

Megújul a kecskeméti Vadaspark

A kecskeméti vadasparkot az ország legkisebb állatkertjeként tartják számon – legalábbis ami a területét illeti. A tevékenységi köre azonban meglehetősen széleskörű, színes programjaival pedig rendszeresen megörvendezteti városunk polgárait, különös figyelmet fordítva a gyermekek és családok igényeire.

A Vadaspark tavalyi év november 1-én hivatalba lévő új igazgatósága egy sajtótájékoztató keretében ismertette az elmúlt hónapok eseményeit, a park fejlesztésére vonatkozó terveket, valamint az elkövetkező időszakban várható programokat és újdonságokat.

Tokovics Tamás, az állatkert igazgatója elmondta, hogy az állatok jólétének fejlesztése mellett a park növényvilága is kitüntetett figyelmet fog kapni, így a Vadaspark egy kicsit „növénykert” is lesz. Át fogják szervezni az egész park infrastruktúráját, hogy a legújabb szabályoknak megfelelő, az állatok számára legideálisabb körülményeket megteremthessék.

Emellett nyitott már egy új ajándékbolt és egy büfé is a park területén. Sokkal nagyobb komfortérzet, színes programok és családias hangulat fogja így várni a látogatókat. Mostantól a nagy érdeklődésre való tekintettel minden hétévégén lesz látványetetés egy-egy állatnál. Ez már eddig is nagy érdeklődést keltett, az elmúlt hétvégén például mintegy kétezer ember látogatott el a Vadaskertbe.

Az állatállomány bővülésére és új jövevényekre is számítani lehet majd – például a vidráknál párcsere lesz, az állatkert párduca, Bagira is „nászútra megy”, a kengurumama zsebe is mozog már, valamint szaporulatot várnak a gyűrűsfarkú makiknál és a muflonoknál is.

„Nagyobb szabású rendezvényeket is tervezünk. Az előző évben is volt szeptemberben a „Hagyomány a természet ölén” című programunk, amit szeretnénk az idén is megismételni, ennek már meg is van az időpontja, szeptember eleje. Emellett szeretnénk családi napot is tartani a Vadaskert területén, aminek a fő célja az lenne, hogy a gyerekek és a családok is el tudjanak tölteni néhány csodás napot nálunk. Bővítettük a nyári táborok számát is, a nagy érdeklődésre való tekintettel plusz időpontokat is beterveztünk.” – nyilatkozta a vezetőség.

Ezen kívül a Kiskunsági Nemzeti Parkkal együttműködve üzemeltetnek egy madárkórházat is, ahol többnyire veszélyeztetett, sérült madarakat befogadnak, rehabilitálják őket, majd ha már teljesen meggyógyultak, visszaengedik őket a természetbe.

„A Nemzetipark munkatársasi felkutatják és behozzák a helyszínre azokat a védett állatokat, amik veszélybe kerültek, és itt, a Vadaskertben ezeket az állatokat kezeljük, gyógyítjuk, majd közös munkával visszaadjuk a természetnek. Évente nagyjából ötszáz faj érkezik be mentésből az állatkertbe, és ezeknek nagyrészét a Kiskunsági Nemzeti Park együttműködésével jönnek, ezen felül pedig a Kiskunsági Madárvédőegyesülettel is kapcsolatban állunk. Az állatkertnek nem csak a bemutatás, hanem a védelem, az oktatás, tájékoztatás is a feladata, és szerintem talán ez az egyik legnemesebb dolog, az állatvédő munka.” – fejtette ki az állatokért felelős igazgatóhelyettes asszony.

A sajtótájékoztatón hangsúlyozták továbbá a kapcsolatok építésének fontosságát: „A partnerekkel újra felvettük a kapcsolatot. Az elmúlt időszakban az új vezetést már meglátogatta a Jászberényi, a Szegedi, a Nyíregyházi állatkert igazgatója, az elkövetkezendő időszakban pedig a fővárosi állatkert munkatársai is jönnek. Van mit bepótolnunk az elmúlt évek elmaradásából, de szerencsére mindenki nagyon pozitívan áll hozzá a kecskeméti Vadasparkhoz.

A Vadaspark aktuális programjai elérhetőek a honlapjukon.:

http://www.zookecskemet.hu/