Kezdőlap Események Pécsi Eszterre emlékeztünk

Pécsi Eszterre emlékeztünk

Pécsi Eszter híres magyar mérnöknő születésnapja évfordulójának alkalmából 2016. március 8-án ünnepélyesen megkoszorúzták az ő tiszteletére állított, Erkel Ferenc utcai emlékművet.

Hogy a mérnöknő születésnapja a nemzetközi nőnapra esik, bizonyára nem véletlen: Pécsi Eszter ikonikus alaknak számít a nők jogaiért és felszabadításáért vívott küzdelemben.

Pécsi Eszter Kecskeméten, egy nehéz körülmények között élő cdaládban született. Hogy szüleit támogatni tudja anyagilag, eldöntötte, hogy tovább tanul, ám az 1910-es években Magyarországon nem volt lehetősége nőként mérnöknek tanulni, így a Bernin-Charlottenburgi Technische Hochschule hallgatója lett. Amikor 1919-ben a Műszaki Egyetem kapuja megnyílt a nők előtt, hazatért, befejezte tanulmányait, és így ő lett az első mérnöknő Magyarországon. Házasságot kötött Fischer Józseffel, akivel két fiuk született. Az ötvenes években az Egyesült Államokba emigrált. 1975-ben hunyt el, de hamvait hazahozták és a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra.

Az Erkel Ferenc utcán található emlékművet 2000-ben emelték a tiszteletére. A szerkezettervező mérnöknő nevéhez számos kiemelkedő épület, így a margitszigeti fedett uszoda, a Fiumei úti baleseti kórház, a Kútvölgyi úti kórház, és több modern villa szerkezeti terve is fűződik.

További képek:

https://www.facebook.com/marta.zimacsek/posts/10206877737596238