Kezdőlap Gazdaság Rontotta ázsiai növekedési előrejelzését az Ázsiai Fejlesztési Bank

Rontotta ázsiai növekedési előrejelzését az Ázsiai Fejlesztési Bank

 

Manila, 2016. március 30., szerda (MTI) – Rontotta az idei évre vonatkozó ázsiai és kínai növekedési, valamint inflációs előrejelzését az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB) szerdán kiadott prognózisában.

Elsősorban a térség legnagyobb nemzetgazdasága, Kína, illetve a nagy fejlett ipari országok várhatóan alacsonyabb növekedési üteme miatt fogta vissza kissé a decemberi prognózishoz képest az ázsiai térségre vonatkozó GDP-növekedési előrejelzését 2016-ra a manilai székhelyű ADB.
Ázsia fejlődő régiói az idén 5,7 százalékos növekedést érhetnek el, szemben a decemberben jelzett 6,0 százalékkal. Kína idei GDP-növekedése 6,5 százalék lehet a három hónapja jósolt 6,7 százalék helyett. Az ADB várakozásai szerint jövőre a fejlődő ázsiai országok ugyancsak 5,7 százalékkal, Kína pedig 6,3 százalékkal növekedhet.
Tavaly a 45 országot tömörítő térség bruttó hazai terméke (GDP) 5,9 százalékkal, Kínáé pedig 6,9 százalékkal bővült.
Vej Sang-csin, az ADB vezető közgazdásza rámutatott, hogy a kockázatok továbbra is lefelé mutatnak, miközben az amerikai monetáris politika szigorítása erősítheti a kilengéseket a pénzpiacokon, Kína gazdasági növekedésének további lassulása átterjedhet a szomszédos országokra, a termelői árak csökkenése pedig alááshatja a növekedést egyes országokban.
A kőolaj és más nyersanyagok árának csökkenése ugyancsak kedvezőtlen hatást gyakorol a nyersanyagoktól függő ázsiai országok gazdaságára.
Az ADB előrejelzése szerint India növekedése a tavalyi 7,6 százalékról 7,4 százalékra mérséklődhet, majd jövőre 7,8 százalékra nőhet.
A legdinamikusabban fejlődő térség, Dél-Ázsia egészét tekintve a tavalyi 7,0 százalékos növekedés után az idei évre 6,9 százalékot, jövőre pedig 7,3 százalékot várnak az ADB szakértői. Délkelet-Ázsia GDP-je a tavalyi 4,4 százalék után idén 4,5 százalékkal, jövőre pedig 4,8 százalékkal gyarapodhat. Kelet-Ázsia teljesítménye a tavalyi 6,0 százalékos növekedésről idén 5,7 százalékra, jövőre pedig 5,6 százalékra mérséklődhet.
Az inflációt illetően a tavalyi 2,2 százalék után az Ázsiai Fejlesztési Bank szakértői arra számítanak, hogy idén 2,5 százalékkal, jövőre pedig 2,7 százalékkal emelkedhetnek az árak. Tavaly decemberben még 2,7 százalékra várták a 12 hónapra visszatekintő inflációt az idei évre.

kszk \ gry

MTI 2016. március 30., szerda

(kép forrása: internet)