Kezdőlap Állati Sörényes farkasok születtek a Szegedi Vadasparkban

Sörényes farkasok születtek a Szegedi Vadasparkban

Szeged, 2016. március 18., péntek (MTI) – Három sörényes farkas (Chrysocyon brachyurus) született a Szegedi Vadasparkban, a két nőstény és egy hím pénteken kapta meg azonosító chipjét.

Veprik Róbert igazgató elmondta, a vadaspark állományának egyik különlegessége a szokatlan megjelenésű, nemzetközi fajmegmentési program keretében már húsz éve tartott sörényes farkas, amely jelenleg máshol nem is látható Magyarországon.
Régen, nagyon rövid ideig a Fővárosi Állat- és Növénykertben is bemutatták, azonban ez idáig csak Szegeden szaporodott, legutóbb 2001-ben. A három, február 6-án született egészséges kölyköt szüleik gondosan nevelik.
A nevüket fekete színű sörényükről kapó ragadozók inkább csak nagyságukkal emlékeztetnek a farkasokra, viselkedésük, alkatuk hosszú lábú róka látszatát kelti. A legnagyobb – 70-80 centi marmagasságú – kutyaféle ragadozó Dél-Amerika füves-bozótos térségeinek, mocsarainak lakója. A vékony, hosszú lábak előnye is főleg ezen élőhelyen érvényesül, ahogy a magas fűben járva keresik zsákmányukat. Kisebb állatokkal, leginkább ízeltlábúakkal táplálkoznak, de nagyon sok növényi táplálékot, főleg gyümölcsöt is fogyasztanak. Ma már az orvvadászat mellett az élőhelyének folyamatos csökkenése veszélyezteti leginkább, de számos farkas pusztul el a közutakon elütve is.
A sörényes farkasok párban élnek, sűrűbben csak azonban csak a párzási időszakban találkoznak, máskor egymástól függetlenül mozognak és vadásznak a területükön. A kicsik csaknem két hónap vemhesség után látják meg a napvilágot a sűrű növényzet rejtekében. A Szegedi Vadasparkban a biztos búvóhelyet a házuk jelenti, amelyből még nem kezdtek el kijárni, hogy felfedezhessék a kifutót, de néhány hét múlva a szerencsésebb látogatók is megfigyelhetik a kölyköket.
(FOTÓ)

bkzg \ kpt

MTI 2016. március 18., péntek

(Kép forrás: internet)