Kezdőlap Események Tájékoztató a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés 2016. március 18-i üléséről

Tájékoztató a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés 2016. március 18-i üléséről

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés márciusi ülését ezúttal Kecskeméten, a Megyeházán tartotta. Rideg László elnök két ülés közötti beszámolójában az önkormányzat elmúlt havi területfejlesztés, vidékfejlesztés, megyemarketing és nemzetközi kapcsolatok terén végzett tevékenységéről szólt.

Telkes Róbert, az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság vezetője beszámolt a közgyűlésnek az Alsó-Duna-völgyi Területi Vízgazdálkodási Tanács főbb feladatairól és 2015. évi munkájáról. Ezt követően Novák Gyula, az Alsó-Tisza-vidéki Területi Vízgazdálkodási Tanács vezetője tartott előadást a Tanács elfogadott éves munkatervéről, majd összefoglalta az üléseken történteket és bemutatta a bizottságok munkáját.

A lengyel és a magyar nép kapcsolatának és barátságának évezredes múltja van. A másik iránti szimpátia, egymás segítése, a két népet összekötő történelmi szálak egy nagyon erős alapot képeznek, melyre bátran lehet építkezni. Az ennek jegyében évente megrendezett, Lengyel-Magyar Barátság Napját egyik évben Magyarországon, másik évben Lengyelországban rendezik meg. Idén Budapest, jövőre Łodz lesz a barátságnap helyszíne, a 2018-as rendezőről ugyanakkor még nem született döntés. A közgyűlés egyhangúlag megszavazta, hogy a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat pályázzon arra, hogy 2018-ban a rendezvénynek megyénk adjon otthont. Bács-Kiskun megye számára ugyanis fontos az, hogy minden szálat megragadjon annak érdekében, hogy a megye nemzetközi kapcsolatrendszere, ismertsége tovább erősödjön.

Kiskunmajsa után újabb megyei város, ezúttal Kiskunhalas érdemelte ki a gyógyhellyé minősítést. Így lehetősége nyílik olyan ismert és kedvelt gyógyközpontok mellé felsorakozni, mint Hajdúszoboszló, Hévíz vagy Kiskunmajsa. A gyógyhellyé minősítés nem az egész településre, hanem egy konkrétan meghatározott részére vonatkozik, a cím birtoklása mégis egy rendkívül komoly lépés a fürdőnek, a városnak és a megyének egyaránt, hiszen ennek révén számos fejlesztési lehetőség nyílik meg. A Közgyűlés a megye turizmusának fejlesztése érdekében végzett munkája elismerése jeléül oklevelet nyújtott át Kiskunhalas Város Önkormányzatának, melyet Rideg László elnök adott át Fülöp Róbert polgármester részére.

Ezt követően Bányai Gábor, a térség parlamenti képviselője mondott rövid köszöntő beszédet, majd Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármesterének beszámolóját hallgathatták meg a politikusok, aki a város jövőbeni fejlesztési elképzeléseiről beszélt.

 

Végül zárt ülés keretében döntött a közgyűlés a Kecskemét Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2016. évi kitüntetéseire tett javaslatokról.

 

Várkonyi Éva