Kezdőlap Események Tíz éve Gripen

Tíz éve Gripen

Nagyszabású eseménnyel ünnepelte meg a Kecskeméti Repülőbázis, hogy a Gripen- program kinőtte magát és innentől kezdve önállóan folytatja fejlődését. Ugrik Csaba dandártábornok nyilatkozatában kifejtette, hogy a harmadik generációs MIG 29-ek után a negyedik generációs Svéd repülőgépek bevezetése a légtérvédelembe hatalmas előrelépést jelentett. Az eseményen számos elismerést osztottak ki, valamint a pilóták tíz vasmadárral látványos bemutatót tartottak a jelenlevőknek.

Dandártábornok Úr sikeresnek titulálta az elmúlt tíz évet, közel száz nemzetközi- és helyi gyakorlatokon vettek részt a pilóták, ráadásul Szlovénia légtérvédelmét is a Gripenek végzik. A svéd támogatócsoport tagjai, akik eddig segítették a magyar szakemberek munkáját, mára befejeződött és jogosítást kaptak az itthoniak az üzemeltetésre. A kapcsolat természetesen továbbra is fenn marad, a gyár és a beszerzési hivatal továbbra is segít, kooperációban fognak együttműködni a későbbiekben is. Ugrik Csaba kiemelte a közelmúltban történt Balti országok légvédelmét, melyek után a NATO tagországaitól folyamatos pozitív visszajelzések érkeznek.

Új feladattal is szembe kell nézniük a magyar pilótáknak, ugyanis szárazföldi- és közvetlen légi támogatást biztosít az ország a Visegrádi Négyek harccsoportjába.