Kezdőlap Események Tokaj végzett az élen az Országos Syngenta Borversenyen

Tokaj végzett az élen az Országos Syngenta Borversenyen

 

A Tokaji borvidék borászatai vitték a prímet az idei Országos Syngenta Borversenyen. Mint a siófoki díjátadón kiderült: a legjobb tizenkét nedűből öt Tokaj térségéből került ki, a többi öt borvidékről érkezett. A zsűri döntésének értékelésekor elhangzott: az idei versenyen jól szerepeltek a 2015-ös évjárat borai is, különösen a rozé lett kiemelkedő. Vörösborok kategóriájában pedig Eger, Villány és a Szekszárd borászatai jeleskedtek.

 

Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója kifejtette: rendkívül örömteli, hogy az ország valamennyi borvidékéről ilyen jelentős számú, összesen 446 bort neveztek az idei országos borversenyre. A beérkezett nevezések több mint fele 2015-ös évjáratú. Tavaly mintegy 58 ezer hektárról szüretelték le a szőlőt, a termés mennyisége meghaladja a 413 ezer tonnát. Ebből a becslések szerint mintegy 2,9 millió hektoliter bor készül. A jégverés sújtotta területek kivételével a borvidékek többségében a tavalyi szezon érett, egészséges, rendkívül szép szőlőt eredményezett, ez a borban is megmutatkozik, hangsúlyozta Czigány Tibor.

 

Dr. Janky Ferenc, a Budapesti Corvinus Egyetem Borászati Tanszékének nyugalmazott docense, a borverseny elnöke elmondta: 273 fehér, 63 rozé, 106 vörös és két-két pezsgő, illetve gyöngyözőbor került a szakértő zsűri elé.

 

  • Nagyon színvonalas versenyen vagyunk túl, az elmúlt évek legerősebb mezőnye gyűlt össze – értékelt dr. Janky Ferenc. – Kiemelném a 2015-ös borokat, amely már most mindenféleképpen jó évjáratúnak tekinthetőek. A legjobb tizenkét borból négy 2015-ös évjáratú. Tavaly bebizonyosodott, hogy hatékony növényvédelemmel meg lehet óvni a szőlőt, s az időjárás is nagyrészt kedvező volt, így jó évet könyvelhettünk el.

 

Dr. Janky Ferenc összefoglalójában kiemelte: a Tokaji-borvidék visszaszerezte első helyét, a világszerte híres borkülönlegességek idén a legjobb tizenkét bor között öttel képviseltetik magukat. Vörösborok tekintetében kiemelkedően szerepeltek Eger, Villány és a Szekszárd borászatai.

 

  • 2015-ös fehérborok között néhány fajta – chardonnay, sauvignon – maradt el kissé a várakozásainktól, az olaszrizling viszont igen jóra sikerült. Ha azt mondjuk, hogy a fehérek összességében jók, akkor a 2015-ös rozék kiválóak lettek. Ez a verseny is bizonyította, hogy a magyar borászok egyre jobbak rozéban. A nemzetközi eredményeket ismerve az élvonalban vagyunk e tekintetben. Kiemelném ezeken kívül a korábbi évjáratok kitűnő vörösborait is, amelyek között igen-igen apró különbségek döntöttek egy-egy nedű javára.

 

Az idei borversenyen 16 oklevél, 72 bronzérem, 233 ezüstérem, 113 aranyérem, 9 nagyarany és 3 Quadris elismerést kaptak a borászok. A legjobbakban járó Quadris-díjakat ebben az évben a Béres Szőlőbirtok és Pincészet 2011-es 5 puttonyos Béres tokaji aszúja, a Hilltop Neszmély Zrt. – 2015-ös Kamocsay Ákos Prémium Chardonnay-je, valamint Balga István 2012-es Béke Egri Superior Cuvée-je érdemelte ki.

Eredmények:

Quadris-díj:

 

Pincészet/termelő Név Évjárat Borvidék
Béres Szőlőbirtok és Pincészet Béres Tokaji Aszú 2011 5 puttonyos 2011 Tokaji
Hilltop Neszmély Zrt. Kamocsay Ákos Prémium Chardonnay 2015 Neszmélyi
Balga István Béke Egri Cuvée Superior 2012 Egri

 

Nagyarany:

 

Pincészet/termelő Név Évjárat Borvidék
Tolcsva-bor Kft. – Sajgó Pincészet Tokaji 5 puttonyos aszú 2008 Tokaji
Tomolik Kertészeti és Pincészeti Kft. Sauvignon Blanc 2015 Tolnai
Tokaj Oremus Tokaji Aszú 5 puttonyos 2007 Tokaji
Sauska és Társa Kft. Sauska Merlot Konkoly 2009 2009 Villányi
Gál Szőlőbirtok és Pincészet Kékfrankos Rozé 2015 Kunsági
Szöllősi Pincészet Kft. Zenit 2015 Neszmélyi
Koch Csaba Villányi Cabernet Sauvignon Classicus 2012 Villányi
Sárga Borház Tokaji kései szüret 2013 Tokaji
Royal Tokaji Borászati Zrt. Royal Tokaji 5 puttonyos Aszú 2009 2009 Tokaji

 

Fotó:

Láng Péter

Dijazottak1