Kezdőlap Kecskemét Új igazgató a piac élén

Új igazgató a piac élén

Ambiciózus tervekkel érkezett Kolek Andrea az Intézmény- és Piacfenntartó Szervezet élére. Fő szempontja, hogy a piac fejlődése töretlenül megmaradjon, együtt változzon az új igényekkel, miközben a klasszikus szellemiségét is megtartja. Az Alföldi Régió Magazin szerkesztőségének lehetősége adódott az új igazgatóval interjút készíteni, ahol a jövőbeli tervek és egy közösségi tér létrehozása is szóba került.

– Milyen tervekkel érkezett az igazgatói székbe?

Azért dolgozom, hogy minél jobbá válhasson a piac. További termelőket is várunk a piacra, azon fáradozom, hogy a helyi és környékbeli őstermelők minél szélesebb körből jöjjenek hozzánk árusítani. Mindenféle támogatásról biztosítom őket, jöjjenek, fogjunk össze a magyar, háztáji és a vonzáskörzet természetes ízeiért! Újításként tervezzük, hogy programok színterévé is váljon ez a nagy tér, ezért különböző programokat szerveznénk a piacra. Idén nyáron Kecskeméten lesz a Csiperó, és arra gondoltunk, hogy biztos lenne olyan esemény, amit a piacra hozhatnánk. Célunk, hogy ne csak hétvégén járjanak ide vásárolni az emberek, hanem jöjjenek a programok miatt is, és ne féljenek hétköznap sem betérni, hiszen akkor is nyitva vagyunk!

– Tehát egyfajta komolyabb közösséget szeretnének létrehozni.

Igen, egy közösségi tér létrehozására gondolok. Húsvét előtti szombatra körvonalazódik a „főpróba”: a jeles ünnep népszokásaihoz kötődő kézműveseket hívtunk meg a piacra, akik a középső részen prezentálnák munkásságukat. Szeretném megvalósítani, hogy rendszeresen legyenek hasonló jellegű programok a piacon.

Terveink között szerepel továbbá, hogy a a Széchenyivárosban levő kis piacon zajló életet is felpezsdítsük. Közzétettünk egy felhívást, amelyben büfések jelentkezését várjuk, hogy bővítsük a kínálatot: lángost, kürtöskalácsot, sült kolbászt, palacsintát lehetne árusítani ezen a helyen. Szeretném még közelebb hozni az embereket a különleges szellemiséget magában hordozó piachoz.

A társadalmi felelősségvállalást sem szeretné a közösségünk elhanyagolni, számos ötletünk körvonalazódik a közeljövőben, például karácsony környékén felmerült egy esetleges főzés és ételosztás lehetősége is. Amit az SOS Gyermekfalu farsangjáért tett a csapat, felülmúlta minden várakozásunkat. Láttam, hogy az emberek valóban akarnak jót tenni, és ha van egy olyan cél, amiért érdemes küzdeni, akkor egy emberként odaállnak és küzdenek érte. Ez teszi a piacot azzá a fogalommá, mely nem csupán egy idegen, monoton váráscsarnokot takar, hanem annál nagyságrendekkel több jelentéssel is bír.