Kezdőlap Kiemelt Vitorlás olimpiai kvalifikáció – Érdi és Cholnoky kvótás helyen

Vitorlás olimpiai kvalifikáció – Érdi és Cholnoky kvótás helyen

 

Budapest, 2016. március 30., szerda (MTI) – Érdi Mária (Laser Radial) és a szörfös Cholnoky Sára négy futam után olimpiai indulást érő helyen áll a vitorlázók utolsó európai kvalifikációs versenyén, Palma de Mallorcán.

A Laser Radial hajóosztály 84 fős mezőnyében a korosztályos világ- és Európa-bajnok Érdi a 10. (7., 6., 6., 10.), ezzel az első a kvótát még nem szerzett országok között. Mallorcán csak két riói helyért versengenek.
A szörfösök között Cholnoky Sára helyzete nehezebb, itt mindössze egy kvótát osztanak. Cholnoky jól kezdett (12., 9. hely), de a folytatásban (25., 25.) visszacsúszott, jelenleg a 34. helyen áll – egyetlen ponton múlt, hogy nem került be az Arany-csoportba, ami már riói repülőjegyet ért volna. Még így is megelőzi svéd, török, lett és német ellenfelét.
Laser Standardban a mallorcai verseny válogató három magyar számára. Vadnai Benjámin bekerült az aranycsoportba, ezzel – akárcsak az első két válogatón – ő bizonyult a legjobbnak. Tomai Balázsnak, aki a tavalyi világbajnokságon megszerezte az olimpiai kvótát, illetve Vadnai Jonatánnak már csak matematikai esélye maradt az ötkarikás részvételre – az utolsó válogató a mexikói vb lesz.
A férfi 470-eseknél a tavaly junior vb-ötödik Gyapjas testvérek, Balázs és Zsombor esetében inkább csak matematikai esély mutatkozik az egyetlen kvóta megszerzésére, a 48. helyen állnak.
Az olimpiára készülő Eb-ezüstérmes Berecz Zsombor (Finndingi) a 12. helyről várja a folytatást.
A 47. Trofeo Princesa Sofia versenyen 68 ország több mint 800 hajója indult.

sma \ sgr \ sag

MTI 2016. március 30., szerda

(kép forrása: internet)