Kezdőlap Események Áprilisi programajánló

Áprilisi programajánló

Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek

Népi Iparművészeti Gyűjtemény

6000 Kecskemét, Serfőző u. 19.

e-mail: [email protected]

web: www.nepiiparmuveszet.hu

tel:76/327-203

 

Nyitva tartás: keddtől szombatig, 10–16 óráig

Ettől eltérő időpontban csoportok számára a látogatást előzetes bejelentés esetén tudjuk biztosítani.

Ünnepnapokon zárva.

PROGRAMAJÁNLÓ

  1. április

ELŐZETES:

  • Festett díszítő motívumok

népi bútorfestők országos szakmai konferenciája

május 12-én.

PROGRAM:

  • Hímzésmustra

Nyílt nap a kecskeméti díszítőművész szakkörben április 19-én (kedden) 13-16 óráig.

13-14 óráig szubjektív tárlatvezetés az állandó kiállítás hímzés termében dr. Varga Ferencné a Népművészet Mestere és Mucsi Jenőné népi iparművész vezetésével, majd a gyűjteményi anyag hímzés mintakendőinek bemutatása Bognár Gabriella néprajzkutató segítségével.

14 -16 óráig bemutatkozik a díszítőművész szakkör: gyűjtőmunkák ismertetése, jelenlegi tevékenységek bemutatása, mini tárlat az eddig elkészült alkotásokból, alapöltések tanítása.

A belépés díjtalan.

IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSOK:

  • Húsvéti hímesek

A kiállítás a Népi Iparművészeti Gyűjtemény hímes tojás kollekciójából nyújt ízelítőt. A tojáshímzők munkáit bemutató tárlaton hazánk jeles néprajzi tájainak motívumkincseit a különböző technikákkal (karcolt, írott, viaszolt, maratott, drótozott, pingált, áttört és patkolt) díszített alkotásokon keresztül ismerhetik meg a látogatók.

Látogatható április 9-ig.

  • Hagyományos parasztviseletek

Válogatás a Népi Iparművészeti Gyűjtemény raktárában őrzött viseletanyagból. A kiállításon Magyarország különböző tájegységeiből komplett, autentikus népviseletek és azok szakszerű leírásai láthatók.

Látogatható április 19-től május 7-ig.

KÉZMŰVES FOGLALKOZÁSOK:

  • Áprilisi kínálatunk: préselt virágkép készítése, papír virágcsokor készítése, kötélverés, gyertyamártás, bojt, pompon, masni készítése

Óvodás, általános- és középiskolás csoportok részére előzetes bejelentkezés alapján.

Ára 450 Ft/fő

KÉZMŰVES TÁBOROKAT szervezünk a nyári szünet idején 6-12 éves gyerekek részére. Részleteket a honlapon (www. nepiiparmuveszet.hu) talál.

 

ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁS:

  • Hagyomány és megújulás a magyar népi kézművességben

– fazekasság, hímzés, szövés, faragás, népi kismesterségek

KAMARA KIÁLLÍTÁS

  • Kalotaszeg

Zana Dezső (1920-1986), Kecskeméthez kötődő pedagógus, művész, aki lelkes gyűjtője volt a népi hagyományoknak, jelentős gyűjteményt hagyott a városra. A Zana-gyűjtemény legszebb, legértékesebb darabjaiból összeállított kiállítás megtekintésével a hagyományos kalotaszegi lakás- és öltözködés-kultúra egy fontos, hiteles szegmensével ismerkedhetünk meg.

  • Polyák Ferenc fafaragó kiállítása

Polyák Ferenc (1945–2013) gyermekkora óta foglalkozott fafaragással, először a mindennapi használati tárgyakat díszítette, később már szobrokat és domborműveket is faragott. Baltával és vésővel dolgozott, a keményebb fafajtákat kedvelte, témáit leggyakrabban a népi életből vette.

  • A DÍSZÍTŐMŰVÉSZ SZAKKÖR

A Kecskeméti Díszítőművész Szakkör 1952-ben alakult. Az eltelt évtizedek alatt a szakkör keretein belül több száz asszony ismerte és szerette meg a „tiszta forrásból” merített népi hímzés mintakincsét.

Munkálkodásukat nem csak a lelkesedés, odaadás, hanem a színvonalas alkotómunka is jellemzi: az ismeretek tudatos gyarapítása, részvétel továbbképzéseken, alkotótáborokban, eredeti anyaggyűjtéseken alapuló hagyományőrzés és továbbadás.

A közösséget a hímzés szeretetén kívül a meleg, baráti érzés tartja össze, és nyitott azok számára, akik békés alkotómunkában szeretnének részt venni.

 

A DÍSZÍTŐMŰVÉSZ SZAKKÖR minden kedden 14-16 óra között várja az érdeklődőket Mucsi Jenőné népi iparművész vezetésével.

BELÉPŐDÍJ: 600,- Ft, Kecskemét Kártyával 480,- Ft, kedvezményes: 300,- Ft.

TÁRLATVEZETÉS: bejelentés alapján, magyar nyelven kérhető. Ára: 2.000,- Ft.

Rendezvényeinken jelen lehet a média; nyilvánosságra kerülő kép- és hangfelvételek készülhetnek.