Kezdőlap Kecskemét 500 éves kutat találtak Kecskemét belvárosában

500 éves kutat találtak Kecskemét belvárosában

Wilhelm Gábor, a kecskeméti Katona József Múzeum régésze és a Beruházási Régészeti Osztály vezetője tartott előadást április 7-én, a Hotel Három Gúnárban. Az elmúlt időszakban három helyen is végeztek régészeti munkákat: kettőt a nagykőrösi utcában és egyet a Bercsényi utcában.

„Országunk sok mindenben gazdag, de amiben pótolhatatlan és a környező országok meg sem tudnak közelíteni az a földünkben rejlő értékek” – mesélte Wilhelm Gábor.

A Kárpát medencében a történelem során számos nép kelt át és telepedett le, köztük a kelták, szkíták, hunok és a magyarok is, mivel ez egy élhető, jó adottságokkal rendelkező hely.

Az első két ásatási helyszín, amelyre tavaly bukkantak, a Nagykőrösi utcában található. Mélygarázsának építése közben egy kádár műhelyre utaló, négy kútra bukkantak, amelyek közt volt tölgyfagerendás, és hordó bélelésű kút is. A tölgyfagerendát a kúthoz az 1570-es években vágták ki. Érdekesség, hogy a hordó bélelésű kútból csupán néhányról van tudomásuk a régészeknek Magyarországon, és a tölgyfát hozzá Erdélyből hozatták az 1470-es években. Itt találtak még a mezőgazdasági városok tőzséreinek hétköznapi tárgyaiból vaskést, cipőtalpat, fapipát és céges korsót.

A Bercsényi utcában szintén kutat találtak, ami viszont rosszabb állapotban maradt ránk, megépítése pedig a 1600-1700-as évek fordulójára tehető.

További képek:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1709365192671290&set=pcb.1709365496004593&type=3