Kezdőlap Események A Vajdaságban is elindult a külhoni magyar fiatal vállalkozók éve

A Vajdaságban is elindult a külhoni magyar fiatal vállalkozók éve

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:
Szabadka, 2016. április 4., hétfő (MTI) – Az utóbbi évek tanulságai azt mutatják, hogy a nemzetpolitika kiegészítése gazdasági elemekkel képes hozzájárulni a fiatalok boldogulásához szülőföldjükön – mondta Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár hétfőn Szabadkán a 2016 a külhoni magyar fiatal vállalkozók éve program vajdasági körútjának keretében.

Kiemelte: a magyar kormány 50 milliárd forinttal támogatja azt a vajdasági gazdaságfejlesztési programot, amely számos fiatal szülőföldön maradását vagy visszatérését biztosítja majd. Úgy vélta, azok, akik vállalkoznak, jövőt teremtenek, a közösségbe fektetnek, felelősséget vállalnak a közösségért. Leszögezte: nincs versenyképes magyar gazdaság fiatal vállalkozók nélkül.
Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke szerencsés egybeesésnek nevezte, hogy a nemzetpolitikai államtitkárság programjával párhuzamosan indította el a VMSZ azt a gazdaságfejlesztési programját, amelyet a magyar kormány jelentős összeggel támogat.
Mint mondta, az első körben több mint 2400-an pályáztak, vasárnap pedig már a második pályázati kört is elindították. A második körben kiemelt figyelmet kapnak a fiatal és kezdő vállalkozók, így a külhoni magyar fiatal vállalkozók éve program ezzel is összhangban áll. Mindenkinek az az érdeke, hogy a fiatalok a szülőföldön akarjanak és tudjanak boldogulni – mondta a politikus.
A 2016 a külhoni magyar fiatal vállalkozók éve program keretében a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága és a Design Terminál több hetes Kárpát-medencei körutat szervezett. A körút során tizennégy helyszínre látogatnak el, a Vajdaság előtt a Felvidéken, Erdélyben és Horvátországban mutatták be a programot.
A körút célja a 40 év alatti helyi pályakezdő vállalkozók szakmai erősítése és támogatása, az induló vállalkozások segítése. A fiatal vállalkozóknak és vállalkozni vágyóknak gyakorlott mentorok tartanak szakmai előadásokat, majd nyolc kiválasztott vállalkozás számára személyes konzultációs fórumot is szerveznek.

kma \ egr \ gtr

MTI 2016. április 4

 

(Kép forrása: Internet)