Kezdőlap Gazdaság Agrárkamara: a fagykár mihamarabbi lejelentése szükséges a kárenyhítés érdekében

Agrárkamara: a fagykár mihamarabbi lejelentése szükséges a kárenyhítés érdekében

     Budapest, 2016. április 29., péntek (MTI) – A fagykár észlelésétől számított 15 napon belül be kell jelenteni azt a kárenyhítés érdekében – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke pénteken az M1 aktuális csatornán.

A gazdák jelzései szerint akár az idei gyümölcstermés fele is odaveszhetett a közelmúltban tapasztalt fagyok miatt – írta a Magyar Hírlap pénteki számában Csizmadia Györgyre, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnökére hivatkozva.
Győrffy Balázs elmondta, a mihamarabbi regisztráció érdekében a kamara felszólította a falugazdákat, hogy a fagykár által érintetteket soron kívül engedjék egységes kérelmet benyújtani, mert csak így nyílik meg a kárbejelentő felület.
A gazdálkodási év végén megvizsgált káresetek után állapítják meg, milyen kár keletkezett, az üzemi veszteség eléri-e a kifizetéshez szükséges szintet.
Az elnök megjegyezte, hogy a néhány éve működő kárenyhítési rendszer jól vizsgázik az elmúlt időszakban, folyamatosan ki tudja elégíteni a gazdálkodók igényeit.

bbri \ gpp \ gtr

MTI 2016. április 29., péntek

 

(a kép forrása: internet)