Kezdőlap Események Átadták az MVM pécsi naperőművét

Átadták az MVM pécsi naperőművét

 Átadták ünnepélyes keretek között Pécsen az MVM Hungarowind Kft. fotovoltaikus erőművét. A 10 MW kapacitású létesítmény segítségével közel 15 ezer tonnával csökkenti majd az ország szén-dioxid-kibocsátását éves szinten.

Az MVM Csoport közel 5 milliárd forint értékű pécsi napelemes erőműve európai uniós és állami támogatásból, illetve az MVM Hungarowind Kft. saját forrásából valósult meg. A 10 MW beépített kapacitású, tisztán megújuló energiát hasznosító egység így a maga nemében az egyik legnagyobb létesítmény az országban.

„A Magyar Kormány elsődleges nemzeti és energiastratégiai célja az ellátásbiztonság javítása, mely cél elérését segíthetik mindazon alternatív megoldások, melyek költséghatékonyan és a legnagyobb ellátásbiztonsági hozadékkal járulnak hozzá az ország egyoldalú energiafüggőségének csökkentéséhez, az energiaforrások megfizethető áron történő beszerzéséhez. A pécsi fotovoltaikus beruházás is ezen alternatív megoldások sorát gazdagítja” – mondta az átadó ünnepségen dr. Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyekért felelős államtitkára.

„A pécsi fotovoltaikus erőmű jól jellemzi az MVM Csoport új stratégiáját, melynek fontos célja, hogy minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektessünk a megújuló energiaforrások bővítésére” – húzta alá Csiba Péter, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója. Kiemelte, Magyarország energiatermelése már a közeljövőben a fenntarthatóság felé fog eltolódni, ezért a társaságcsoport büszke arra, hogy a szél és víz hasznosítása mellett már a napenergia is bekerült az MVM portfóliójába.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere úgy fogalmazott, nagy eredmény a fotovoltaikus erőmű a város életében, hiszen egy eddig elhanyagolt területet, a pécsi hőerőmű volt zagyterét sikerült környezettudatos módon hasznosítani. „Az erőmű kapacitását jól jellemzi, hogy az egy éven keresztül képes lenne fedezni Pécs buszközlekedésének energiaigényét, ha azok villamos energiával működnének – hangsúlyozta a város vezetője.

A költségvetési és állami szervek villamos energia költségeinek csökkentése érdekében elkészült naperőmű március közepén állt kereskedelmi üzembe. A beruházást az Európai Unió és a Magyar Állam összesen 4 194 533 380 forinttal támogatta, míg az erőmű kialakításához szükséges további 703 220 620 forintot az MVM Hungarowind Kft. saját forrásból biztosította.

 

(kép forrása: internet)