Kezdőlap Események Autizmus világnapja Kecskeméten is

Autizmus világnapja Kecskeméten is

 

Egy különleges, bezárt világot ismerhetnek az érdeklődők, akik jobban odafigyelnek azon eseményekre, melyeken az elkövetkezendő napokban a kék szín dominál. Az ENSZ 2007-es kezdeményezésére április 2-át az Autizmus Világnapjává nyilvánították, ezzel is egy kicsit közelebb hozva a lakosságot ehhez a különleges, meg nem értett betegségre. A figyelemfelkeltő események célja középpontba helyezni autizmussal együtt élő emberek mindennapi problémáit és nehézségeit.

Az autizmus olyan állapot, mely eltérő fejlődéshez vezet, ezáltal az egyén másképpen dolgozza fel a külvilágból érkező hatásokat. Számos tünet jelzésértékkel bír, de általában a három- négy éves korban diagnosztizálják a betegséget, hiszen akkorra az apró jelek határozottabbá válhatnak főleg az óvodai környezetben. Az autizmus során főként az idegrendszer azon területei károsodnak, melyek a kommunikációért, a társas kapcsolatokért felelősek. Érzékszerveik sokszor túlságosan kifinomultak, vagy éppen ellenkezőleg: nem elég érzékenyek, hogy befogadják a környezet ingereit. Tehát egyes adottságok, például a memória vagy a számolási képesség sokkal fejlettebbé válhatnak, mint az átlagemberek esetében. A kommunikációs zavarok egyfajta konfliktushoz is vezethetnek, hiszen az autizmussal együtt élő emberek nem tudják értelmezni a mimikát, a szófordulatokat, nehezen olvasnak a gesztusokból. Az autizmus súlyosságának öt besorolási indexe van, a legenyhébbtől a legsúlyosabbig.

Az Autizmus Világnapja alkalmából megrendezendő eseménysorozatokhoz Magyarország több nagyvárosa is csatlakozik. A Ragyogjon Kéken Kampány keretében évről évre a világ számos emblematikus épülete kékbe öltözik – 2015 óta az Uránia Nemzeti Filmszínház is, ahol két vetítésre is sor kerül a témában, a „Séta az autizmussal élőkért” elnevezésű esemény után.

Kecskeméten „Futni- kék” jótékonysági futóversenyt rendeznek, mely 16 órakor kezdődik regisztrációval. A tényleges futóverseny 17 órakor kezdődik, mely a Főtér- Vasútkert- Főtér vonalon halad. A futóverseny után különleges látvány tárulhat a résztvevők elé, Városházánk is kékbe öltözik 18 órától a Világnap alkalmából.