Kezdőlap Diákélet BME-s siker kecskeméti vonatkozással

BME-s siker kecskeméti vonatkozással

Talán a kecskeméti robotikaoktatásnak is köszönhető az a siker, amelyet a múlt hét végén ért el egy budapesti egyetemistákból álló csapat, köztük egy kecskeméti diákkal.

Idén először került megrendezésre Magyarországon a „World Robot Olympiad” (WRO) egyetemistáknak szóló versenyszáma (Advanced Robotics Challenge). A versenyre április 22. és 23. között került sor Debrecenben.

A National Instruments álltal szervezett és szponzorált eseményre több mint 40 csapat nevezett az ország különböző műszaki felsőoktatási intézményeiből. A világverseny méretét jelzi, hogy több mint 50 ország több ezer csapata méri össze tudását ugyanazon feladat megoldásában szerte a világon.

Az idei évben a feladat egy önállóan működő robottal megvalósított „Bowling játék” volt. A robotnak 3-4 méter távolságból kellett felismernie a 11 cm magas bábuk helyzetét, és a golyók megkeresése és felvétele után, legfeljebb 3 m/s sebességgel gurított golyóval eltalálnia azokat. Az egyes fordulók során a bábuk helyzete folyamatosan változott. A robot hardver részét: szenzorait, kilövő mechanizmusát, és szoftver részét: tájékozódás, képfelismerő algoritmus teljes egészében a csapatnak kellett elkészítenie. Mindez komoly mérnöki munkát és programozói tudást igényelt.

A tét a világbajnoki döntőre történő kijutás volt, amelyet novemberben rendeznek Indiában.

A versenyt a Budapesti Műszaki Egyetem másodéves mechatronika szakos hallgatóiból álló csapat nyerte. A csapat konstruktőre a Bányai Júlia Gimnázium egykori diákja, Kiss Ádám, aki kecskemétiként nemcsak az iskolának, hanem a városnak is elismerést hozott.

A csapat tagjai:  Lengyel Richárd, Kiss Ádám, Sléber Botond (BME Mechatronika szak)

„Coach”: Wesely Norbert (Oxford, Imperial College)

Mindez a robotika és a műszaki tudományok népszerűségének növekedését jelzi Magyarországon. Ezen belül egy újabb, részben kecskeméti siker példázza azt, hogy a városban elindult folyamatok, amelyek a XXI. század vezető tudományának, a robotikának az erősödését jelzik a jó irányban haladnak.