Kezdőlap Diákélet Előre a múltba!

Előre a múltba!

Rögtön II. Rákóczi Ferenc fejedelembe botlottak a külföldi diákok, akik a „Gyerekek 2020 programjának” keretén belül érkeztek városunkba, a történelmi hősünkről elnevezett általános iskolába, április 11-én hétfőn. Egész héten át tartó programsorozatot szervezett a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, hogy méltóképp emlékezzenek meg a fejedelemről. A külföldi diákok számos országból érkeztek a Hirös Városba (Spanyolország, Hollandia, Dánia, Finnország, Ciprus), hogy kihasználhassák, a nemzetközi tanulás adta lehetőségeket.

A színes programsorozat április 11-én, hétfőn kezdődött, rögtön egy nagy időutazással az 1600-as évekbe. Személyesen Rákóczi Ferenc fogadta a külföldi delegációkat, volt díszőrség, rendhagyó történelemóra, zenés bevonulás fanfárokkal, dobokkal, az iskola diákjai jóvoltából, akikhez csatlakozott a kecskeméti kötődésű Fourtissimo zenekar is. Még ezen a napon délután 2 órakor a Költészet Napja alkalmából közös verselésre kerül sor, melybe bekapcsolódhatnak az iskola diákjai és vendégei. A versmondás után egy kötetlen zenés- táncos programmal kapcsolódhatnak ki a résztvevők, de fellépnek ifjú néptáncosok is, dobosok, tangóharmonikások, akik szintén a jazz- rock zenekarral muzsikálhatnak együtt.

 Április 14-én az egész várost érintő eseménnyel készültek a szervezők, ugyanis délután 5 és 6 óra között színes felvonulást tartanak, Rákóczi Ferenccel az élen. Hintókon és kocsikon csatlakozhatnak a leendő első osztályos gyermekek, a meneten pedig részt vesz Szabó Sándor tárogatóművész, a Kecskeméti Fúvószenekar, az M. Bodon Pál Zeneiskola fiataljai és a II. Rákóczi Ferenc diákjai kuruc és labanc jelmezben. A jó hangulathoz becsatlakozik az iskola mazsorett csoportja, valamint csatlakozik az Alsószéktó- Kisfái- Matkó Polgárőr Egyesület Lovas tagozata is. Rákóczi bőrében Pál Attilát tisztelhetjük, valamint kísérő lovasa Vajda Rudolf lesz.

 A díszmenet érinti a Városházát is, ahol a polgármester köszönti a vendégeket, Szabó Sándor megszólaltatja a kor legkedvesebb hangszerét is. Végezetül zenés- táncos műsor következik, ami után a menet visszatér a Rákóczi iskolához. A szervezők szeretettel várnak mindenkit, aki egy kicsit is kíváncsi a felvonulásra.

Az eseménysorozaton lényege, hogy külföldi és magyar diák együtt bővítse ismereteiket a különböző kultúrákról. Lehetőségük lesz meséket írni, többnyelvű szótárakat készíteni, valamint környezetvédelmi előadásokat is tarthatnak.

Az esemény célja, hogy a programokon keresztül megismerkedhessenek a külföldi fiatalok az iskolával, a hagyományokkal, délután pedig maguk fedezhetik fel Kecskemét nevezetességeit is. Ha már megemlékezések, kiemelt események, ezen a héten kerül sor a Távhőszolgáltatás Napjára is, amikor is a diákok különböző vetélkedőkön, kincsvadászaton vehetnek részt, ráadásul a Termostar Kft. rendezvényein is jelen lehetnek, mint partneriskola.

WP_20160411_09_04_46_ProWP_20160411_09_20_15_Pro WP_20160411_09_16_52_Pro

további képek:

Publicerat av Alföldi Régió Magazin den 11 april 2016