Kezdőlap Diákélet Előre a múltba!

Előre a múltba!

Rögtön II. Rákóczi Ferenc fejedelembe botlanak a külföldi diákok, akik a „Gyerekek 2020 programjának” keretén belül érkeznek városunkba, a történelmi hősünkről elnevezett általános iskolába, április 11-én hétfőn.

Egész hetes programsorozatot szervezett a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, hogy méltóképp megemlékezzenek a fejedelemről. A külföldi diákok számos országból érkeznek a Hirös Városba (Spanyolország, Hollandia, Dánia, Finnország, Ciprus), hogy kihasználhassák, a nemzetközi tanulás adta lehetőségeket. Az egészhetes eseménysorozatot külföldi és magyar diák együtt bővítik ismereteiket a különböző kultúrákról, lehetőségük adódik meséket írni, többnyelvű szótárakat készítenek, valamint környezetvédelmi előadásokat is tarthatnak. Az esemény célja, hogy a programokon keresztül megismerkedhessenek a külföldi fiatalok az iskolával, a hagyományokkal, délután pedig maguk fedezhetik fel Kecskemét nevezetességeit is. Ha már megemlékezések, kiemelt események, ezen a héten kerül sor a Távhőszolgáltatás Napjára is, amikor is a diákok különböző vetélkedőkön, kincsvadászaton vehetnek részt, ráadásul a Termostar Kft. rendezvényein is jelen lehetnek, mint partneriskola.

A színes programsorozat április 11-én, hétfőn kezdődik egy nagy időutazással az 1600-as évekbe. Személyesen Rákóczi Ferenc fogadja majd a külföldi delegációkat, de lesz díszőrség, zenés bevonulás fanfárokkal, dobokkal, az iskola diákjai jóvoltából, akikhez csatlakozik a kecskeméti kötődésű Fourtissimo Zenekar is. Még ugyanezen a napon délután 2 órakor a Költészet Napja alkalmából közös verselésre kerül sor, melybe bekapcsolódhatnak az iskola diákjai és vendégei. A versmondás után egy kötetlen zenés- táncos programmal kapcsolódhatnak ki a résztvevők, de fellépnek ifjú néptáncosok is, dobosok, tangóharmonikások, akik szintén a jazz- rock zenekarral muzsikálhatnak együtt.

Április 14-én az egész várost érintő eseménnyel készültek a szervezők, ugyanis délután 5 és 6 óra között színes felvonulást tartanak, Rákóczi Ferenccel az élen! Hintókon és kocsikon csatlakozhatnak a leendő első osztályos gyermekek, a meneten pedig részt vesz Szabó Sándor tárogatóművész, a Kecskeméti Fúvószenekar, az M. Bodon Pál Zeneiskola fiataljai és a II. Rákóczi Ferenc diákjai kuruc és labanc jelmezben. A jó hangulathoz becsatlakozik az iskola mazsorett csoportja, valamint csatlakozik az Alsószéktó- Kisfái- Matkó Polgárőr Egyesület Lovas tagozata is. Rákóczi bőrében Pál Attilát tisztelhetjük, valamint kísérő lovasa Vajda Rudolf lesz.

A díszmenet érinti a Városházát is, ahol a polgármester köszönti a vendégeket, Szabó Sándor megszólaltatja a kor legkedvesebb hangszerét is. Végezetül zenés- táncos műsor következik, ami után a menet visszatér a Rákóczi iskolához. A szervezők szeretettel várnak mindenkit, aki egy kicsit is kíváncsi a felvonulásra.

(a kép forrása: internet)