Kezdőlap Események Építőipari vállalkozók a szakemberhiány ellen

Építőipari vállalkozók a szakemberhiány ellen

Tud-e olyan áron vállalkozni, hogy jusson a cége fejlesztésére? Tud-e a bevételeiből annyit költeni a családjára, amennyit szeretne? Mennyire érinti a szakemberhiány? A társadalom megbecsüli? – szegezték a kérdést Bács-Kiskun megyei építőipari vállalkozások tulajdonosainak a héten, Kecskeméten megtartott építőipari szakmai képzésen.

A kérdésekre a Mapei Kft. friss felmérésének eredményei adtak választ: a szakember-vállalkozók 65 százalékának nincs elég bevétele és nem jut fejlesztésekre. 58 százalékuk nem képes megadni a családjának, azt, amit szeretne. 40 százalékuk pedig nem tud több munkát elvállalni, mert nem talál megfelelő szakembert. A szakemberek 53 százaléka pedig úgy érzi, hogy nincs megbecsülve.

„A szakemberhiány mára ijesztő méreteket öltött. Egyre többen vállalnak külföldön munkát, miközben egyre kevesebb fiatal választja hivatásának az építő szakmákat. Ezeknek a problémáknak a megoldását nem lehet csak a politikusoktól várni. Magunknak is tenni kell, össze kell fognunk, ha pozitív változást szeretnénk” – mondta Markovich Béla, az eseményt szervező Mapei Kft. ügyvezetője.

Hozzátette: Ki kell vívnunk a társadalom megbecsülését és nekünk kell vonzóvá tennünk az építőipari szakmákat, hogy minél több fiatal válassza élethivatásának. Ehhez sikeres szakemberek és vállalkozások kellenek.

Ezért a Mapei Kft., 2016-os évben, hadat üzen a szakemberhiány ellen: megrendezi az egyedülálló kezdeményezésként az Országos Építőipari Szakember Találkozót 2016. június 11-én, amely lehetőséget ad a szakemberek és vállalkozások számára, hogy problémáikra megoldást találjanak.

A Mapei Kft. rengeteg újdonsággal készül, és kezdeményezés keretében új szakmai, vállalkozási ismeretekkel, előnyös, közös beszerzésekkel, jogi segítségnyújtással, tapasztalat,- és információ cserével szeretnék támogatni a mestereket hogy, sikeresebbek legyenek.

Az eseményre a www.szakemberkozosseg.hu oldalon lehet regisztrálni.

„ A Mapei Kft. stratégiájának egyik alappillére a tudásmegosztás program webináriumokkal, azaz számítógépen nézhető, élő online előadásokkal bővül idén.” – nyilatkozta Markovich Béla ügyvezető. A kezdeményezés célja, hogy megkönnyítse a tudásanyagokhoz való hozzáférést a szakemberek számára. A tervek szerint idén a webináriumok mintegy 1000 szakembert érnek el. A hagyományos fórumokkal együtt így összesen hétezer fő képzése van tervben.

2016-ban is odaítélésre kerül a Mesterek Mestere Díj, melynek célja elismerni a kiemelkedő színvonalú munkát nyújtó építőipari szakemberek munkáját, ezzel is segítve az építőipar kultúrájának és társadalmi megítélésének fejlődését Magyarországon. Részletek és jelentkezési feltételek a www.mapei.hu/mesterekmestere oldalon olvashatóak.

(kép forrása: internet)