Kezdőlap Gazdaság Equilor: a kamatcsökkentési ciklus segíti a részvényárak emelkedését

Equilor: a kamatcsökkentési ciklus segíti a részvényárak emelkedését

Budapest, 2016. április 26., kedd (MTI) – Az MNB kamatcsökkentési ciklusának  újraindítása vonzóbbá tette a négy nagy magyar részvényt (Magyar Telekom, MOL, OTP, Richter), amelyek mind 2 százalék feletti reálhozamnak megfelelő osztalékot fizetnek –  állapította meg kedden kiadott elemzésében a Equilor Befektetési Zrt., amely őszre  0,75 százalék közelébe csökkenő alapkamatra, 2,2 százalékos idei GDP-bővülésre és 0,6 százalékos inflációra számít.

Az MNB-nek ugyan nincs árfolyamcélja, megfigyelhető azonban, hogy a sáv erős szélének közelében (307) szóbeli intervencióval gyengíti a forintot. Ezért az Equilor nem várja, hogy a forint árfolyama tartósan a 307-es szint alá erősödne az euróval szemben, így az év végéig a 2015 tavasza óta kialakult 307-318 forintos sávban mozoghat az euró.
Az Equilor előrejelzése szerint a magyar GDP idén 2,2, jövőre 2,6 százalékkal bővülhet, miközben továbbra sem tapasztalható olyan húzóerő, mely ennél gyorsabb növekedést okozna. Rövid távon az éledező fogyasztás és a nettó export táplálja a növekedést, azonban a beruházások a 2014-es adatokhoz képest jelentősen visszaestek. Az új uniós ciklus forrásai és a lakáscélú kedvezmények 2016 második felében jelenthetnek pozitív lökést.
Az inflációs várakozások tovább csökkentek, mivel az olaj világpiaci árában tapasztalt esés másodkörös hatásai jelentősebbnek bizonyultak a belföldi keresletélénkülésnél, így éves viszonylatban 0,6 százalékos lehet a pénzromlás üteme, amely 2017-ben 2,2 százalékra emelkedik.  A növekedési dinamika visszaesése, a historikusan is alacsony infláció nem segíti a hiány és az államadósság jelentős mérséklését, különös tekintettel az oktatás és egészségügy helyzetére, amely a hosszú távú versenyképességet rontja. Az Equilor becslése szerint az államháztartás GDP-arányos hiánya a tavalyi 2,0 százalékról idén 2,2 jövőre 2,1 százalék lesz, az adósság a tavalyi 75,3 százalékról 74,6, illetve 74,0 százalékra csökken idén és jövőre.
Kis Mónika, a cég vezető elemzője szerint tovább folytatódik a BUX-index szárnyalása. A részvénypiaci emelkedés ezen kései szakaszában már megnő az árfolyamok volatilitása, és akár nagyobb negatív korrekciók is előfordulhatnak, amelyeket elsősorban OTP és a MOL részvények vásárlásával érdemes lehet kihasználni.

egr \ gte

MTI 2016. április 26.

 

(Kép forrása: Internet)