Kezdőlap Állati Ezüstös selyemmajom született a Szegedi Vadasparkban

Ezüstös selyemmajom született a Szegedi Vadasparkban

Szeged, 2016. április 19., kedd (MTI) – Ezüstös selyemmajom (Callithrix argentata argentata) született a Szegedi Vadasparkban, az egyhónapos jövevényt már a látogatók is megfigyelhetik az esőerdő házban vagy az ahhoz csatlakozó külső kifutóban – közölte Veprik Róbert igazgató.

A Brazília trópusi esőerdőiben őshonos karmosmajom-féle fogságban rendkívül ritka, Európa állatkertjeiben csupán 115 példányt nevelnek, Magyarországon kizárólag Szegeden látható.
A Szegedi Vadaspark szakmai hírnevét a karmosmajmok sikeres tartása és tenyésztése alapozta meg, és bár az elmúlt évtizedekben jelentősen gazdagodott az állatgyűjtemény, abban az apró majmok továbbra is kiemelt szerepet kapnak. Közülük az egyik legjobban szaporodó faj az ezüstös selyemmajom.
A többi karmosmajomhoz hasonlóan az ezüstösselyem-csapatokban is csak a legmagasabb rangú nőstény szaporodik. Az anyához képest viszonylag nagyméretű kölyköt általában az apák cipelik hátukon, de a nevelésben az idősebb testvérek is részt vesznek. A 20-25 centiméteres, 140-160 grammos majmok bár nem számítanak veszélyeztetettnek, egyedszámuk folyamatosan csökken a vadonban. Elsősorban az élőhelyének elvesztése miatt, de sok példányt fognak be azért, hogy házi kedvencnek adják el őket.
A nőstény általában évente kétszer szül, 145 nap vemhesség után. A kicsinyek féléves korukig szopnak és egy-két éves korukban válnak felnőtté. Tíz-húsz nappal a szülés után a nőstény újra fogamzóképes, bár ekkor még javában szoptat.
A szegedi csapat legifjabb tagja még egy darabig biztos családjával marad. Miután felnőtt, fontos, hogy legalább egyszer ő is részt vegyen a legifjabb kistestvérek nevelésében, ez rendkívül fontos ahhoz, hogy a később belőle is gondos szülő válhasson.

bkzg \ pmg

MTI 2016. április 19.

 

(Kép forrása: Internet)