Kezdőlap Gazdaság Folytatódott az építőipar visszaesése februárban

Folytatódott az építőipar visszaesése februárban


  Budapest, 2016. április 14., csütörtök (MTI) – Az építőipari termelés volumene februárban 19,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A termelés csökkenését – csakúgy, mint az előző hónapban – részben az uniós forrásból végzett munkák múlt év végi befejeződése, részben a magas bázis okozta – jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A szezonálisan és munkanaphatástól megtisztított adat szerint az előző hónaphoz hasonlítva 1,1 százalékkal emelkedett az építőipari termelés.
A legnagyobb mértékben az út- és vasútépítő, valamint a közműépítéssel foglalkozó vállalkozások termelése maradt el az előző év azonos időszakától.
Az első két hónapban az építőipari termelés volumene 19,6 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál.
Mindkét építményfőcsoport termelésének volumene csökkent februárban az előző év azonos időszakához viszonyítva: az épületek építése 8,6, az egyéb építményeké 35,4 százalékkal esett vissza.
Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene február végén továbbra is 40,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól bár a megkötött új szerződések volumene 8,7 százalékkal emelkedett. Az épületek építésére kötött új szerződések volumene – kiemelten az ipari és raktárépületek építésére feladatott nagy volumenű megbízásokkal – 19,9 százalékkal nagyobb volt a tavaly februárinál, így az összes rendelésállomány 41,2 százalékkal nőtt. Az egyéb építmények építésére vonatkozó új rendelések 1,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit és a teljes állomány 61,7 százalékkal alacsonyabb, alig két ötöde a tavaly februárinak.

egr \ gfp

MTI 2016. április 14.

 

(Kép forrása: Internet)