Kezdőlap Események Górcső alatt a megyei kutak vize

Górcső alatt a megyei kutak vize

A héten zárult le annak a 60 tanya kútjának vízminőség-vizsgálata, melyre támogatást a Földművelésügyi Minisztérium pályázatán keresztül nyert a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat. A 4.660.900 Ft támogatást nyújtó programról, az eredményekről és a jövőbeni feladatokról tartott ma sajtótájékoztatót Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke a Megyeházán.

A mezőgazdasági és ipari szennyezés miatt a talajvizeink mára már igen rossz állapotba kerültek. A tanyai lakosság gyakran ezt a talaj felsőbb rétegeiből származó vizet fogyasztatja az ásott vagy fúrt kutakból. Tisztításhoz a kútvíz kockázatmentesen használható, de főzésre, gyümölcsök és zöldségek öntözésére, állataink itatására az ivóvíz-minőségű víz alkalmazása szükséges. A minőségromlást elsősorban emberi vagy állati eredetű szennyvíz, állati hulladék (pöcegödrök, árnyékszékek, dögkutak, trágyázás), mezőgazdasági területen különböző növényvédőszer és műtrágya maradványok okozzák.

Jó hír jelent azonban, hogy az ásott és fúrt kutak minősége javítható. Az megyei önkormányzat komplett tájékoztató anyaggal igyekszik a tanyai lakosságot ellátni, melyből megtudhatják, mit tehetnek a megelőzés, tisztítás és egészségük megőrzése érdekében. „Fontos célunk továbbá, hogy olyan pályázati lehetőségeket találjunk, melyekkel megoldhatóvá válik a tanyán élők egyedi víztisztító berendezéseinek jövőbeni beszerzése.” – vetítette előre az elnök.

A tájékoztatón részt vett Somogyi Lajos, Ballószög polgármestere is, aki elmondta: nagy segítség volt számukra ez a lehetőség, s ő településvezetőként is mindent megtesz annak érdekében, hogy jobb minőségű vizet ihassanak a ballószögi lakosok.

„Az egyik szemem sír, a másik nevet” – fogalmazott a sajtó képviselőinek Polyák Tibor, fülöpjakabi tanyatulajdonos, aki 20 évig falugondokként is tevékenykedett. „A vizsgálatoknak köszönhetően szembesültünk a nem túl pozitív eredménnyel, de most már legalább tudjuk, hol és min kell javítani.”