Kezdőlap Események GVH: új tulajdonosa van a Lukoil kutaknak

GVH: új tulajdonosa van a Lukoil kutaknak

Budapest, 2016. április 15., péntek (MTI) – A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy CEE Holding Group Limited (CHG) és az Olympic International Holdings Limited (OIH) közös, közvetlen irányítást szerezzen a Lukoil töltőállomásokat üzemeltető Normeston Group Cyprus Limited (NGC) és a Normeston Trading Limited (NTL) vállalkozások felett – közölte a versenyhivatal az MTI-vel pénteken.

Közölték: a Fazakas-csoportba tartozó CHG és az OIH kizárólag vagyonkezelési és holding tevékenységet végez, amelynek nincs a magyarországi piacokat befolyásoló része. A Fazakas-csoport gázolajtermékek nagykereskedelmével, valamint ingatlanok üzemeltetésével és bérbeadásával foglalkozik, továbbá ivóvíz- és üzemanyagtöltő-állomást is működtet, illetve hulladékkezelési szolgáltatást nyújt a Dunán a fővárosba érkező hajóknak.
Az NGC kizárólagos tulajdonában áll a Norm Benzinkút Kft., amely a Lukoil töltőállomás-hálózatot üzemelteti a magyarországi Normbenz Magyarország Kereskedelmi Kft. és a szlovák Normbenz Slovakia s.r.o cégen keresztül. Az NTL elsősorban finomítatlan kőolaj nagykereskedelemmel, valamint az irányítása alatt álló Benczúr 13. Kft.-n keresztül ingatlanok bérbeadásával foglalkozik.
A tranzakció engedélyezésével a Lukoil üzemanyagtöltő-állomások hálózatát üzemeltető vállalkozás a Fazakas Imre által irányított vállalkozáscsoportba kerül. A GVH az összefonódás hatásainak értékelésekor megállapította, hogy az nem jár káros versenyhatással, tekintettel az alacsony piaci részesedésekre.
A GVH a kérelmező társaságokra, azaz a CHG és OIH vállalkozásokra 1 millió forint bírságot szabott ki a végrehajtási tilalom megsértéséért, mert engedély nélkül hajtották végre az engedélyköteles összefonódást. A GVH megállapította ugyanis, hogy sérti a végrehajtási tilalmat, ha a vevők irányítási jogait megalapozó tulajdonosi részesedések bejegyzése, illetve az irányítási jogok vevő általi gyakorlása a GVH engedélye előtt történik meg.

hvk \ gry

MTI 2016. április 15.

 

(Kép forrása: Internet)