Kezdőlap Események Innovatív ötletekből segít üzletet fejleszteni az MKB Consulting

Innovatív ötletekből segít üzletet fejleszteni az MKB Consulting

A Startup Campus program kecskeméti állomásán autóipari ötleteket választottak ki

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által támogatott Startup Campus program keretében innovációs ötletversenyt és inkubációs workshop-ot szervezett a Kecskeméti Főiskolán az MKB Consulting hallgatók, kutatók és startup-ok számára. A szervezők az intelligens gyártás, az ipar 4.0, illetve az IoT (Internet of Things) köréből vártak ötleteket. A legjobbnak ítélt ötletek bekerülnek a Kecskeméti Főiskolával közösen indított inkubációs programba, amelynek célja az induló vállalkozások piacra vitele.

A workshop-on a tizenegy jelentkezőből négy csapat ötleteit dolgozta fel és értékelte a zsűri. A közös munka az üzletépítés alapjainak megismerésén túl kiterjedt a csapatépítésre, az egyes kompetenciák azonosítására és súlyozására, illetve a
különböző, az innovációhoz szükséges humán tényezők feltárására. Az együttműködés a jövőben az ötletgazdákkal külön-külön folytatódik: az MKB Consulting inkubációs szolgáltatásai az anyagi támogatáson felül kiterjednek szakértők, fizikai háttér, illetve befektetésre ösztönző segítség nyújtására is.

„A program során, másfél év alatt több sikeres, jelenleg ötletszinten lévő, de üzleti potenciállal bíró kezdeményezést szeretnénk a piacra, vagy befektetési fázisba eljuttatni. A kecskeméti versenyen több, a gépjármű technológia fejlesztését, egyedi megoldásokat célzó projekt is bemutatkozott, amelyekben komoly potenciált látunk” – nyilatkozta Boros Áron, az MKB Consulting ügyvezetője.

A továbbfejlesztésre kiválasztott projektek:

• A KEFO Motostudent (Tímár Attila) ötlete a motorkerékpárok menettulajdonságát
javítaná egy futómű fejlesztéssel, amely megakadályozná, hogy a motor fékezéskor bólintson.
• Szödényi Zoltán fejlesztése az elektromos autók hatótávolságát hivatott növelni egy elektromos utánfutó formájában, amely nemcsak tárolná, de termelné is a „gazda jármű” számára a nagyobb utazótávolsághoz szükséges energiát.
• Nyíri Tibor és Pillmann László Clean Dimension Unit névre hallgató innovációja a motorok hatékonyságát növelné, így csökkentve a kibocsátást. A már szabadalmaztatott, a motorokba utólag is beépíthető szerkezet prototípusa is elkészült, a Kecskeméti Főiskola motorlaborjában tervezik az első méréseket.
• Sztahora Dániel ötlete egy mobil applikáció, amely vezetéstechnikai trénerként segítené az autóvezetőt a tudatosabb, így biztonságosabb vezetési képesség elsajátításában. A márkafüggetlen applikáció a vezetés során azonnali és folyamatos
visszajelzést, illetve figyelmeztetést ad a mobilkészülék kamerája és a jármű mozgásának adatai alapján.

Startup Campus program

Az európai egyetemi mintára épülő Startup Campus program a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az Enterprise Hungary Nonprofit Kft. szervezésében valósul meg. Célja, üzleti partnerek bevonásával, a felsőoktatásban születő, innovatív ötletek vállalkozássá fejlesztése, valamint a helyi K+F termékek és szolgáltatások regionális, üzleti akcelerációja. A program hosszabb távú célja hogy, a közép-magyarországi régióban felhalmozódott vállalkozói tudás, már kialakult aktív fővárosi „startup közösség” és a meglévő nemzetközi együttműködések bekapcsolásával, több városban (Budapesten, Debrecenben, Győrben és Kecskeméten)a helyi egyetemekre épülő, azokkal szimbiózisban működő, inkubációs hálózatot teremtsen.

MKB Consulting

Az MKB Csoport tagjaként az MKB Consulting Kft. az európai uniós és hazai fejlesztési támogatások eredményes felhasználásához kapcsolódó tanácsadói szolgáltatások teljes palettáját kínálja kis-, közép- és nagyvállalati ügyfelei részére. A 65 éves MKB Bank 40.000 vállalati ügyfelével stabil, megbízható hátteret biztosít az MKB Consulting tevékenységéhez. A Startup Campus program keretében az MKB Consulting a Kecskeméti Főiskola partnereként gyűjti, majd fejleszti az általa kiválasztott projekteket.