Kezdőlap Események Intelligens parkolás a Kálvin téren

Intelligens parkolás a Kálvin téren

Átadták Kecskeméten a Kálvin téri parkolónál a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által kiépített intelligens parkolási rendszert. A rendezvényre április 1-én került sor, amin többek közt részt vett Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere, Dr. Homoki Tamás, Kecskemét alpolgármestere, Veres Mihály, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. Vezérigazgatója és Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség államtitkára.

A rendszer üzembe helyezése fontos eseménynek számít, mert nem csak a város megújulását jelzi, hanem országos szinten is egyedülálló, mivel ez az első olyan intelligens parkolási rendszer, amely kültéri parkolók szabad férőhelyét jelzi. Az autósok az 57 szenzor, és a két behajtási pontnál elhelyezett LED-es táblák segítségével informálódhatnak a szabad parkolóhelyek számáról. Így a megfelelő információk birtokában könnyebben és gyorsabban találnak maguknak parkolóhelyet, ezzel egyaránt csökkentve a város levegő – és zajterhelését is.

Az intelligens parkolási rendszer mára már elengedhetetlen része az intelligens város projektnek. Az adatok online, valós időben rendelkezésre állnak az önkormányzat számára, ezáltal segítve a különböző elemzések készítését és a parkolási díjak megállapításával kapcsolatos döntések meghozatalát. Dr. Homoki Tamás így fogalmazott az várost érintő változásokról: „Egy város gazdasági versenyképességének fenntartása, a kiépített infrastruktúra működtetése és fejlesztése, az innovatív helyi társadalom kialakítása mind-mind olyan feladat, amely jelentős kihívások elé állítja a városok, így Kecskemét döntéshozóit is. A válaszokat megtalálhatjuk a különböző Smart City alkalmazásokban. A most átadott parkolási rendszer az első konkrét eredménye annak az egyre szorosabbá váló szakmai kapcsolatnak, amely 2015 őszén egy háromoldalú együttműködési megállapodás formájában öltött testet a NM Zrt, a Kecskeméti Főiskola és Kecskemét önkormányzata között.”

További képek:

https://www.facebook.com/marta.zimacsek/posts/10207123318015595