Kezdőlap Gazdaság KSH: januárban jobban nőtt az import az exportnál

KSH: januárban jobban nőtt az import az exportnál

Budapest, 2016. április 1., péntek (MTI) – Januárban az export euróban számolt értéke 0,9, az importé 3,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az áruforgalom aktívuma 174 millió euróval csökkent a tavaly januárihoz képest és 530 millió euró volt – jelentette pénteken második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az egyenleg értéke 21 millió euróval magasabb, mint a márciusban kiadott első becslésben szereplő érték. A KSH március 8-án kiadott első becslése szerint januárban a kivitel euróban számolt értéke 1,0, az importé 4,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.
Januárban a kivitel értéke 6,833 milliárd euró (2150 milliárd forint), a behozatalé 6,303 milliárd euró (1983 milliárd forint) volt, euróban kifejezve az export 0,9, az import 3,9 százalékkal nőtt.
A gépek és szállítóeszközök kivitele 2,0, behozatala 3,6 százalékkal emelkedett. A közúti járművek kereskedelme mindkét forgalmi irányban kismértékben bővült. A kivitel mérsékelt teljesítménye elsősorban a januári gyárleállások miatt következett be, főként az Egyesült Államok, illetve Németország felé tartó forgalmat érintve negatívan. Ezeknek a relációknak a visszaesését az elsősorban Kína, Egyesült Királyság és Franciaország irányába növekvő exportvolumen kompenzálta.
A feldolgozott termékek exportja 1,3, importja 7,6 százalékkal emelkedett. A legnagyobb forgalmú árucsoport, a gyógyszerek és gyógyszerészeti termékek kivitele enyhén visszaesett, behozatala a bázisszint körül alakult. Az exportcsökkenés elsősorban a román és az ukrán relációban volt jelentős.
Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportja 5,0 százalékkal mérséklődött, az importja 2,8 százalékkal nőtt.
Az energiahordozók importvolumene 13 százalékkal emelkedett, a forgalom mennyiségének gyarapodása azonban nem járt együtt annak értéknövekedésével: a csökkenő világpiaci árak miatt az import értéke közel egytizedével visszaesett. A természetes és mesterséges gáz behozatala erőteljesen bővült, a volumenváltozás meghaladta a 40 százalékot, az árváltozást figyelembe véve 10 százalék alatti értéknövekedés alakult ki. A kőolaj és kőolajtermék importja kismértékben meghaladta a bázisszintet. Ezzel szemben a villamosenergia behozatala mintegy tizedével csökkent.
Az EU-tagállamaiba irányuló kivitel 2,9, az onnan érkező behozatalé 4,3 százalékkal emelkedett. A többlet 38 millió euróval csökkent, 787 millió eurót tett ki. Az exportból 82, az importból 76 százalék volt az EU-tagországok részesedése.
Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 7,1 százalékkal csökkent, a behozatalé 2,7 százalékkal emelkedett. A külkereskedelmi mérleg hiánya ebben a viszonylatban 136 millió euróval nőtt, 257 millió euró volt.

hvk \ egr \ gry

MTI 2016. április 1., péntek

 

(Kép forrása: Internet)