Kezdőlap Kiemelt Pályázható stúdiótechnikai fejlesztési források

Pályázható stúdiótechnikai fejlesztési források

Stúdiótechnikai fejlesztési források pályázhatók, és hét új animációs film nyert támogatást

Közösségi televíziók és rádiók juthatnak összesen 110 millió forint pályázati forráshoz, amelyet stúdiótechnikai modernizációra használhatnak fel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának eheti ülésén meghozott döntésnek köszönhetően. A testület – számos napirendi pont tárgyalása mellett – egy, Lackfi János-gyermekversek megzenésítésével színesített animációs sorozat folytatását és hat önálló animációs mű megvalósítását is támogatta, köztük Rófusz Ferenc rendező Az Utolsó vacsora című alkotásának tervét. Elfogadták a terézvárosi kisközösségi rádiós pályázati felhívást, és pályázható lesz egy kisvárdai és egy sárvári frekvencia is.

A Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjával kapcsolatos döntések

Május 4-től pályázhatnak a közösségi tévék és rádiók a Médiatanács műszaki fejlesztésekre kiírt, összesen 110 millió forintos támogatási keretére a Magyar Média Mecenatúra program részeként. A felhívás célja, hogy a közösségi médiaszolgáltatók színvonalas stúdiótechnikával dolgozhassanak, és a nézők és hallgatók modern műszaki környezetben készült műsorokat élvezhessenek. A pályázat négyfordulós, az első fordulóra négy héten át, június 2-ig lehet jelentkezni, kizárólag elektronikus úton. A nyertes pályázók a tervezett összköltség maximum 80 százalékára kaphatnak támogatást, a közösségi televíziók legfeljebb 5 millió, a közösségi rádiók 3 millió, a kisközösségi rádiók 1 millió forint értékben juthatnak fejlesztési forrásokhoz. A Médiatanács 2011 óta már 200 alkalommal, összesen közel 550 millió forinttal támogatta a közösségi televíziók és rádiók műszaki megújulását.

A mecenatúraprogram 2015-ös Dargay Attila-pályázatának második fordulójában hét alkotás terve nyert összesen 71 millió forint támogatást, amelyeket a TV2, a Duna Médiaszolgáltató, illetve a Hír TV mutatnak majd be. A pályázatra olyan animációs alkotók jelentkezhettek, akik korábban már nyertek támogatást a Médiatanácstól gyermek- és ifjúsági témájú animációs filmsorozatokra, és azt újabb részekkel kívánják bővíteni, illetve akik magas szakmai és művészi színvonalú önálló, egyedi animációs filmek tervét nyújtják be. A mostani döntésnek köszönhetően további 11 epizód készülhet Benkovits Bálint és Sarkadi Nagy Balázs rendezésében a Paradicsomleves betűtésztával – Etetős versek a menzáról című sorozathoz Lackfi János verseskötete alapján, magyar népzenei és népművészeti vizuális elemek felhasználásával. Az Oscar-díjas Rófusz Ferenc Az Utolsó vacsora címmel készülő kreatív szemléletű műve Leonardo da Vinci híres festményét állítja középpontba. Önálló, tárgyanimációs filmet rendezhet Pataki Szandra a Budapesti Metropolitan Egyetem képviseletében Wireless címmel, amelynek alapötlete, hogy a világ egyetlen, végtelen hosszúságú drótszálból keletkezett. M. Tóth Éva Tranzit című tusanimációs alkotása a rugalmasság és a túlélés esélyeit vizsgálja annak ürügyén, hogy az éjszaka a spájzban torkoskodó főhőst egy dunsztosüvegből megnyíló szabálytalan univerzum szippantja be. Szabó Ildikó Kópék című animációjában a nyugdíjasok kilépnek a tőlük elvárt családi szerepből, minden nap felszabadultan játszanak az utcavégi játszótéren, de aztán a dolgozó felnőttek elzárják őket az élet élvezetétől. Klingl Béla Remake című, különleges, egysnittes, egyszereplős műve egy egész életutat jelenít majd meg számítógépes animációval, kihangsúlyozva a különböző életkorok eltérő szemléletmódját. Papp Károly Kása rendező Helix című filmjében Kelle Antal szobrász interaktív, meditatív, kiismerhetetlen sakkfiguraszobrai játsszák a főszerepet, ahol a két elem mozgatásával és a keletkező komplex formavilággal, újszerű tárgykultúrával leképezhető az emberi kapcsolatok dinamikája. A 2014-től pályázható Dargay-felhívásokon eddig 20 alkotás, illetve sorozat részesült mintegy 460 millió forint támogatásban, a Macskássy-pályázatokon pedig további 91 kortárs animációs mű készülhetett el 788 millió forint elnyert pénzügyi forrásból. Ennek eredményeképpen a televíziónézők rendre értékes és friss animációkkal találkozhatnak a képernyőkön, ilyen például Bucsi Réka Love című műve, amely a Berlinalén is szerepelt, vagy Tóth Luca Superbia című alkotása, amely idén a cannes-i Kritikusok Hetén debütál.

Helyi rádiós pályáztatási döntések

A Médiatanács véglegesítette azt a kisközösségi pályázati felhívást, amely a budapesti terézvárosi telephelyű, egy kilométeres sugarú rádiós médiaszolgáltatási lehetőség elvi hasznosítását célozza. A dokumentum csütörtöktől az NMHH honlapján olvasható. Az április 14-én már kiírt, vidéki kisközösségi rádiós felhíváshoz hasonlóan a Médiatanács enyhítette a pályázók számára előírt, saját készítésű műsorszámok közzétételére vonatkozó előírásokat, emellett a kifejezetten a választott célcsoportnak szóló műsoridő kötelező arányát 67 százalékról 60 százalékra mérsékelte. A pályázati ajánlatokat a felhívás közzétételétől számított 60. napon lehet majd benyújtani. A kiskunfélegyházi kisközösségi Rádió Smile, illetve a tiszavasvári Best Of Rádió üzemeltetői 60 napos ideiglenes szerződéseket köthetnek a Médiatanáccsal, tekintettel arra, hogy a testület már – két héttel ezelőtt – közzétette a kisközösségi médiaszolgáltatásokra vonatkozó pályázati felhívást, de a pályázati eljárás még nem zárult le, a médiaszolgáltatók jogosultságai viszont április végén lejárnak.

A Kisvárda 93,4 MHz helyi rádiós frekvencia közösségi jellegű hasznosításra szóló végleges pályázati felhívás, valamint a Sárvár 96,5 MHz helyi rádiós frekvencia kereskedelmi jellegű hasznosítását célzó pályázati felhívás tervezetének közzétételéről is döntött a grémium, ezek szintén napokon belül olvashatók az NMHH weboldalán.