Kezdőlap Események Pénteken kezdődik a Baranyai Cigányok XVIII. Tavaszi Fesztiválja

Pénteken kezdődik a Baranyai Cigányok XVIII. Tavaszi Fesztiválja

Pécs, 2016. április 7., csütörtök (MTI) – Pénteken kezdődik a Baranyai Cigányok XVIII. Tavaszi Fesztiválja Pécsett; a programsorozat keretében többek között szakmai tanácskozást tartanak a roma kulturális stratégia kialakításának témájáról.

Kosztics István, a Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület elnöke az MTI-nek elmondta: a pénteki tanácskozás célja, hogy megalkossanak egy korábban hiányzó megyei stratégiát, amely a cigányság kultúráját és hagyományait megőrzi, bemutatja és ápolja.
Mint kiemelte, a tanácskozás keretében ismét felvetik egy, a cigányság értékeit bemutató baranyai múzeum, skanzen létrehozásának szándékát. Kosztics István e szempontból fontosnak nevezte, hogy újra lesznek olyan pénzalapok, amelyek felett a megyei önkormányzat fog diszponálni.
A kétnapos fesztivál keretében pénteken országos képzőművészeti kiállítás nyílik a pécsi Rácz Aladár Közösségi Házban, pécsi és komlói zenekarok mellett fellép a közösségi ház művészeti csoportja is. A cimbalom virtuózai címmel Rácz Aladár Kossuth-díjas cimbalomművész születésének 130. évfordulója alkalmából ad koncertet Gáspár Kálmán és Mohácsi Vilmos.
Szombaton irodalmi délutánt tartanak mások mellett Bertók László Kossuth-díjas költő és Kovács József Hontalan mohácsi költő részvételével. Kosztics László faszobrász alkotói munkásságának ötvenedik évfordulója alkalmából jubileumi kiállítás nyílik. A kétnapos rendezvénysorozat Dankó Pista-nótaesttel zárul, a programok ideje alatt baranyai kézműves alkotók kínálják portékáikat.

bbg \ brr

MTI 2016. április 7

 

(Kép forrása: Internet)