Kezdőlap Országos események Profi csapatot díjazhatnak a Foci A Barátságért program részvevői

Profi csapatot díjazhatnak a Foci A Barátságért program részvevői

Bárki szavazhat arra, hogy FC Barcelona után idén ki nyerje el a Kilenc Érték Kupát

Budapest / Moszkva 2016. április 14.: Szavazással ítélik oda a Kilenc Érték Kupát egy Bajnokok Ligájában játszó csapatnak, a Gazprom negyedik alkalommal megrendezett nemzetközi Foci a Barátságért (F4F) programjának keretében, idén pedig a világon mindenki csatlakozhat a kiválasztási folyamathoz. Az egyedülálló trófeát tavaly Messi, Pique, Suarez csapata, az FC Barcelona nyerte.

A Kilenc Érték Kupa egy különleges díj, amelyet évente annak a profi, BL-ben résztvevő labdarúgó csapatnak ítélnek oda, amely a legnagyobb elkötelezettséget mutatja a Foci a Barátságért program értékei, a barátság, egyenlőség, sportszerűség, egészség, béke, elkötelezettség, győzelem, tradíció és becsület iránt. A díjnyertes klubot az F4F program résztvevői, a program értékeinek ifjú nagykövetei választják meg. Minden résztvevő arra a klubra szavaz, amelyről azt gondolja, hogy a legkiemelkedőbb eredményeket érte el mind a sport, mind pedig a társadalmi kezdeményezések területén.

Idén nem csak a program fiatal résztvevői, de bárki a világon leadhatja szavazatát egy klubcsapatra. A Kilenc Érték Kupa nyertesének kiválasztási folyamatát ugyanis két részre osztották. Az első fázisban, április 25-éig bárki javasolhat klubot, amelyet a leginkább érdemesnek tart az egyedülálló díjra. Ehhez az F4F program hivatalos Facebook oldalán szereplő posztot kell megosztania (https://www.facebook.com/FootballForFriendship) a jelölt csapat nevét tartalmazó hashtaggel (#csapat).

Az első körös szavazás alapján jön létre a legjobb 25 klub listája. Az F4F program résztvevői erről a listáról választják ki azt a csapatot, amelyik szerintük a leginkább megérdemli a díjat. A nyertes csapat képviselőit meghívják a milánói F4F fórumra, hogy személyesen a gyerekek kezéből vehessék át a díjat.

A negyedik F4F programot bejelentő sajtótájékoztatón Münchenben, a program nemzetközi nagykövete, Franz Beckenbauerezekkel a szavakkal invitált mindenkit a szavazásra. “A Kilenc Érték Kupa egy nagyszerű ötlet. Nem csak a résztvevő fiatalok számára, de mindenkinek, aki tud erről a kezdeményezésről. Bárki részt vehet benne. És ez egyben egy invitálás is a részemről, mindenki számára. Vegyenek részt benne!”

A Kilenc Érték Kupát a híres német szobrász, Achim Ripperger egyetlen példányban, kifejezetten a FOCI A BARÁTSÁGÉRT programra készíti. A szobor egy fiatal futballjátékos alakját mintázza, aki a Földet tartja kezében, méghozzá egy focilabda alakjában. Így jelképezi a jövőt, amely a következő generáció kezében van, és ami szorosan függ a generáció által vallott és hirdetett értékektől.

A kupát először 2015-ben, a Harmadik Nemzetközi Foci a Barátságért Gyermekfórumon, Berlinben ítélték oda, akkor az FC Barcelona részére. Azok a fiatal labdarúgók, akik erre a csapatra szavaztak, kiemelték a Klub utánpótlás fejlesztés és támogatás terén tett kezdeményezéseit, valamint a fejlődő országok ifjú focistái számára nyújtott segítségét. A díjat az FC Barcelona alelnöke, Ramon Pont vette át a fiatal résztvevőktől a Foci a Barátságért Nemzetközi Gyermekfórumon.

A FOCI A BARÁTSÁGÉRT programot az UEFA, valamint vezető labdarúgó klubok és akadémiák támogatják, közöttük szerepelt az elmúlt években az Atletico de Madrid, a Beşiktaş, a Chelsea, a Galatasaray, az Inter Milan, a Lazio, a Schalke04 és a West Ham United is.

2016-ban a Kilenc Érték Kupa győzteséről 32 ország résztvevői döntenek, ezek az országok a következők: Algéria, Argentína, Ausztria, Azerbajdzsán, Belgium, Brazília, Bulgária, Csehország, az Egyesült Királyság, Fehéroroszország, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Japán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Kína, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország, Oroszország, Örményország, Spanyolország, Svájc, Szerbia, Szíria, Szlovákia, Szlovénia, Törökország, Ukrajna és Vietnám.

Magyarországról a Debreceni Labdarúgó Akadémia növendékei vesznek részt a programban, az MLSZ Grassroots programja, valamint Bódi Ádám válogatott labdarúgó szintén támogatásáról biztosította a kezdeményezést.