Kezdőlap Események Rio 2016 – Négy magyar tornász két kvótáért Rióban – ELŐZETES

Rio 2016 – Négy magyar tornász két kvótáért Rióban – ELŐZETES


  Budapest, 2016. április 14., csütörtök (MTI) – Négy magyar tornász, Hidvégi Vid, Kardos Botond, Makra Noémi és Kovács Zsófia lép a szerekhez Rio de Janeiróban a szombaton kezdődő olimpiai tesztversenyen, amelyen egy-egy férfi, illetve női kvótát gyűjthetnek be.

Altorjai Sándornak, a magyar szövetség (MATSZ) főtitkárának tájékoztatása szerint a kvóta megszerzéséhez a férfiaknál 81 pont körüli eredmény elérése szükséges az egyéni összetettben, a nőknél ez az érték Draskóczy Imre szövetségi kapitány „jóslata” alapján 52-53 pont körül van. Hogy ez helyezésben mit jelent, arra a lebonyolítás miatt nehéz pontosan válaszolni, de a szakemberek szerint az első 24-25 helyezett között bent kellene lenniük a magyaroknak.
A csapatban kvótához jutó tornászok az egyéni összetett értékeléséből kvótaszerzés szempontjából kiesnek, az egyéniben indulási joghoz jutók pedig névre szóló kvótát szereznek, ha honfitársuk nem kvalifikál. Ha két magyar tornász közül mindkettő kvótához jut, akkor a MATSZ dönthet arról, hogy melyikük legyen ott Rióban.
„A felkészülésben voltak kisebb hullámok, Makra Noémi térdsérülése okozott némi fennakadást, a végére azonban hozta a tőle elvárt formát, így természetesen megtarthatta a már a világbajnokságon kivívott kiutazó státuszát” – nyilatkozta a MATSZ közleményében Draskóczy Imre, s hozzátette, Kovács Zsófia a felkészülés során végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott. „Nem egymás ellen, hanem egymásért küzdenek a lányok a tesztversenyen, s remélem, mindketten megszerzik a kvótát, így a későbbi versenyeinken dől majd el, melyikük lesz ott az olimpián.”
Kovács István, a férfiak kapitánya szintén abban reménykedik, hogy Hidvégi és Kardos is kvótát szerez, mert akkor még lehet választani közülük.
„Hidvéginek egy-két elem még hiányzott a gyakorlataiból, de az edzőtábor során ezt tudta tökéletesíteni, Kardos Botondot pedig nap mint nap láttam a Tornacsarnokban, mind a hat szeren biztosan tudja gyakorlatát” – mondta a szakember.
A tesztversenyen először a férfiak lépnek a szerekhez, szombaton az egyéni összetettben, s itt ki is alakul a kvótaszerzők, illetve a szerenkénti döntők névsora. A nőkre vasárnap vár ugyanez a program, a szerenkénti finálékra hétfőn kerül sor mindkét nemnél.
Tornában még nem szereztek riói indulásig jogot a magyarok. A lólengésben olimpiai bajnok Berki Krisztián az októberi glasgow-i világbajnokságon nem jutott be a szer döntőjébe, így lemaradt a kvótáról.

 

(Kép forrása: Internet)

sgg \ skt \ sag

MTI 2016. április 14.