Kezdőlap Gazdaság Tízmilliót is érhet az előzetes tájékozódás

Tízmilliót is érhet az előzetes tájékozódás

Magyarországon az emberek 80 százaléka él saját ingatlanban.Továbbra is makacsul tartja magát az a vélekedés, hogy a saját lakás elengedhetetlen a felnőtt élethez és a családalapításhoz – legalábbis így tartja az emberek négyötöde az OTP Bank által kezdeményezett kutatás szerint. A saját lakás megteremtése a megtakarítási célok között is előkelő helyen szerepel. Amikor vásárlásra kerül sor, sokan mégis nagyvonalúan figyelmen kívül hagyják az állami támogatású banki lehetőségeket.
2016. április 29. Ingatlanvásárlás során a leggyakoribb szempont sorrendben az ár, az elhelyezkedés és az alapterület – derül ki az OTP Bank pénzügyi döntéshozatalt vizsgáló korábbi felméréséből. Miután megszületik a vásárlási szándék, hozzávetőleg fél év telik el a kereséssel és a potenciális ingatlanok felmérésével. Alaposan megválasztják tehát leendő otthonukat a magyarok. Milliós tételeket spórolhat közülük az, aki a pénzügyi lehetőségeit is ennyire alaposan körbejárja – vélekednek a szakértők.A vásárlók 80%-azonban csupán közvetlenül a döntés előtt tájékozódik a hitelekről.A kutatás adatai szerint többségük pedig kevesebb mint két hét alatt meg is kötötte a hitelszerződést.
 
„Egy ilyen fontos döntés előtt, már a lakásigény felmerülésekor javasoljuk a banki szakértő felkeresését. Kutatásaink alapján ugyanis jól látható, hogy azoknaka hitelfelvevőknek a döntő többsége, akik igénybe vették ügyintézőink segítségét,hasznos információkhoz jutott. Egy lakáshitel felvétele legalább olyan komoly elköteleződés, mint a leendő otthonunk kiválasztása.” – mondta el Kormos Zoltán az OTP Bank lakáshitelezési igazgatója.
Az igazgató szerint egy kétgyermekes – de harmadikat is vállaló – család a lakástakarékpénztári(LTP) megtakarítás, a CSOK, a kamattámogatott hitel, és a munkáltatói lakáshitel-törlesztési támogatás (ismertebb nevén lakáshitel cafeteria) igénybe vételével akár 10 millió forint fölötti összeget is spórolhat egy 26 millió forintos újépítésű lakás esetében. A támogatások körültekintő igénybevétele egy 17 milliós használt lakás megvételéhez is több milliós segítséget nyújthat.
 
A lakáspiaci boom mostanában nem hagy alább.Mindez az árakra is hatással van. Éppen ezért sem mindegy, hogy élünk-e az állami és banki lehetőségekkel, hiszen komoly támogatást jelenthetnek. A közelmúltban zajlott Országos Ingatlankonferencia szakértő előadói szerint ugyan a befektetési célú ingatlanvásárlók egy-másfél év múlva kikopnak a piacról, de az áfa-csökkentés, a CSOK és a kedvező hitelek miatt várhatóan töretlen marad a kereslet az új és használt lakások iránt. Előbbiből hosszabb távon évente 25 ezer épülhet, az éves lakáspiaci forgalom pedig összességében 180-200 ezer tranzakció körül alakul majd. Mivel a kutatásban megkérdezettek 84%-a vallotta, hogy a hitel felvétele elkerülhetetlen a lakáshoz jutáshoz, mindez azt jelenti, hogy éves szinten hozzávetőlegesen 150 ezer ember látná hasznát, ha bankjánál előzetesen érdeklődne, majd élne a lakásfinanszírozási lehetőségekkel.
 
 
A kutatásról
 
Az OTP Bank által kezdeményezett,a TNS Hoffmann kutatócég 2014-ben 600 fős alapminta és 250 fős lakáshitellel rendelkező kiegészített minta bevonásával folytatott felmérése a 18-69 éves bankkártyával rendelkező hazai lakosokra reprezentatív. A kutatás témája a pénzügyi döntéshozatal, amely során a cég a pénzügyi, ezen belül a bankokkal és banki termékekkel kapcsolatos döntések érzelmi és racionális elemeit együtt vizsgálta.