Kezdőlap Gazdaság Vidéken is várják az új lakásokat

Vidéken is várják az új lakásokat

Bár vidéken a családi ház hagyományosan erős versenytársa az új lakásoknak, a januártól bevezetett CSOK bővítések hatására nagyvárosainkban fokozott érdeklődés mutatkozik ez utóbbiak iránt. A kereslet élénkülése első lépésben a telekárakat hajtotta fel, emellett egyre kevesebb megyeszékhelyen találkozhatunk már 300 ezer Ft/m2 alatti árakkal – áll az OTP Ingatlanpont vidéki telek- és újlakás-piaci elemzésében.   

Budapest, 2016. április 11. Néhány, jellemzően az ország délkeleti részén fekvő megyeszékhelyet (Békéscsaba, Szeged, Szolnok), illetve Salgótarjánt kivéve minden nagyvárosunkban élénkülő újlakás-keresletről számol be az OTP Ingatlanpont. A kínálat ugyanakkor a legtöbb városban még nem elégíti ki az igényeket, így az is előfordul, hogy a vevők már a tervasztalról is megveszik a lakásokat. A válság miatt elhalasztott projektek Miskolcon, Pécsett, Sopronban, Zalaegerszegen és a Balatonnál jelentek meg azonnal a kínálatban, míg máshol várni kell az új fejlesztésekre.

A növekvő újlakás-kereslet a telekpiacot is szinte mindenhol megmozgatta. Beruházók és önerős családi ház építők gyakran egymással versengenek a jó telkekért. A válság alatt is aktív lakáspiaccal jellemzett Győrött például már jórészt elfogyott a társasházi fejlesztésre alkalmas telek, így az építők már a város peremét és az agglomerációt célozzák meg. Mindez általában együtt jár a telekkereslet élénkülésével és ezáltal a – kínálati mellett már a tranzakciós – telekárak növekedésével is, főleg a társasházi szegmensben. Míg azonban Békéscsabán, Szolnokon, Nyíregyházán vagy Kaposváron 10% körüli a drágulás, Kecskeméten és Egerben 10-20% közötti, illetve Debrecenben 20-30% közötti, addig Veszprémben, Miskolcon, Pécsett és Győrött elérheti az 50%-ot is. Ugyanakkor Szombathelyen, Székesfehérváron és Zalaegerszeg nem jellemző, vagy csak minimális egyelőre az áremelkedés.

Az árnövekedést követően a telekárak igen változatosan alakulnak a vidéki nagyvárosokban. Családi ház építésére alkalmas telket Békéscsaba belvárosában 10-15 ezer Ft/m2-ért, Miskolcon 10-20 ezer Ft/m2-ért, Szegeden 15-20 ezertől indulva lehet találni. Debrecenben, Pécsett, Székesfehérváron és Kecskeméten, belvároshoz közel az árak elérik akár a 30 ezer Ft/m2-t, míg Győrött és Sopronban a 35-45 e Ft/m2 közötti szintet. (Társasházak esetén a beépíthetőség nagyban befolyásolja a telekárat, és ennek függvényében nagy különbségek lehetnek.) Az újlakás-árak elsősorban a hagyományos regionális eltéréseket tükrözik: míg például Egerben 260-280 ezer Ft/m2, Miskolcon 270-300 ezer Ft/m2, Zalaegerszegen 280-320 ezer Ft/m2, Szolnokon 280-350 ezer Ft/m2 között jellemzőek, addig Kecskeméten és Pécsett 350 ezer Ft/m2 körüli az átlag. Székesfehérváron 350-390 ezer Ft/m2, Veszprémben 400 ezer Ft/m2, Sopronban – a CSOK lehetőségek mellett az ausztriai munkavállalás által generált felfokozott kereslet miatt – pedig 350-450 ezer Ft/m2 az átlagos ár. A Balatonnál elsősorban a déli parton, s ezen belül is Siófokon a legaktívabbak a beruházók, ahol 500-700 ezres négyzetméterárakkal lehet találkozni.

Összességében, bár vidéken – főleg a keleti országrészben – a családi ház hagyományosan nagyon vonzó alternatíva az új lakásokkal szemben, ez utóbbiakra idén látványosan nőtt az igény, amit a kínálat egyelőre még szinte sehol nem tud kielégíteni. A CSOK támogatási lehetőségek által teremtett kereslet ugyanakkor a kínálati oldalon az áfacsökkentésnek köszönhetően kedvezőbb fejlesztési lehetőségekkel párosul, így minden bizonnyal nagy felfutás előtt áll ez a piaci szegmens.

Forrás: OTP Ingatlanpont