Kezdőlap Események Víz alatti hoki Eb lesz jövőre Magyarországon

Víz alatti hoki Eb lesz jövőre Magyarországon

Budapest, 2016. április 8., péntek (MTI) – A búvársportok világszervezete (CMAS) Magyarországnak ítélte a 2017-es víz alatti hoki Európa-bajnokság rendezési jogát.

A nem olimpiai sportágak kommunikációs csapatának pénteki tájékoztatása szerint a kontinensviadalra jövő augusztus 12. és 20. között kerül sor.
A hazai szövetség 2013-ban Egerben rendezte meg a sportág világbajnokságát, amelyen akkor 17 ország 68 csapata vett részt. A 2017-es Eb-n várhatóan 18-20 ország 40-45 együttese csap majd össze, Magyarországot négy csapat képviseli majd.
„Remek lehetőség lesz az Eb, amelynek rendezését azért is nyerhettük el, mert külföldön látják, hogy a magyar víz alatti hoki egyre jobban fejlődik” – idézte Cserkúthy András, a Magyar Búvár Szakszövetség víz alatti hoki szakbizottságának elnökét a közlemény.
Cserkúthy hozzátette, szeretnék minél népszerűbbé tenni a sportágat Magyarországon, az Eb-n pedig akár érmet is szerezhetnek a hazaiak: „Másfél éves felkészülési tervünk van, többfordulós válogatási rendszerrel, és bár nincs nagy merítési lehetőségünk, a játékosaink kifejezetten jónak számítanak.”
A víz alatti hokit eredetileg 1954-ben találták ki azzal a céllal, hogy a búvárokat a téli hónapokban is edzésben tartsák, amikor a tenger vize túl hideg a merüléshez. A sportágat ma 25×15 méteres, legalább két méter mély medence alján játsszák. A tízfős csapatok – hat aktív játékos, négy csere – kétszer 15 perces meccseken mérik össze tudásukat. A játékosok uszonnyal, maszkkal és légzőcsővel vannak felszerelve, és céljuk, hogy a másfél kilós, műanyaggal bevont ólomkorongot ütőjükkel az ellenfél kapujába juttassák.

skt \ scp \ sag

MTI 2016. április 8

(Kép forrása: Internet)