Kezdőlap Események A Montázs-esten a Dóbiás család zenélt és mesélt

A Montázs-esten a Dóbiás család zenélt és mesélt

2016. május 28-án 16.00 órakor ismét Montázs-estre gyülekeztek a vendégek a Kecskeméti Katona József Könyvtárban. Ez alkalommal Dóbiás Péter zenetanárral, zeneszerzővel és családjával beszélgetett Szeli Sára újságíró.

A Montázs-esten négyen képviselték a hattagú családot: Dóbiás Péter, Dóbiás Péterné Hédi, ifj. Dóbiás Péter és Dóbiás Levente.

A kezdés előtt Dóbiás Péter által megzenésített Balassi versek hangzottak el, melyek megalapozták a jó hangulatot. Az első kérdésekre adott válaszok visszaröpítették a hallgatóságot a múltba, a gyermekkorukról és ifjúságukról vallottak a szülők. Megtudtuk, hogy Hédi először színésznek készült, de amikor megismerte Pétert, a zene lett kedves számára. Debrecenből költöztek Kecskemétre, és itt kezdték zenetanári és könyvtárosi pályafutásukat, valamint családot is itt alapítottak.

26 évvel ezelőtt indult el a Mesélő dallamok című programsorozat, melynek kitalálója és első számú megvalósítója Dóbiás Péter zenetanár volt. Felesége, Dóbiásné Hédi és gyermekeik is részt vettek a programokban. Hédi zenei könyvtárosként a Katona József Könyvtárban dolgozott nyugdíjazásáig. Négy gyermeket neveltek: Hedvig, Péter, Andrea és Levente. Mind a négyen – az otthoni zenei hatások mellett – a Kodály Iskolában szívták magukba a zene szeretetét és tudását. A nagyobbik leány, Hédi orgonaművész. Dániában, a Koldingi Szent Miklós templom orgonistája, kántora, a templom fiúkórusának a karnagya.

Ifj. Dóbiás Péter csellóművész lett, tanári diplomája van, tanít is. Zongorázik és nagybőgőn is játszik. Andrea hegedűn játszik, a Kecskemét Táncegyüttesnek is tagja volt. Magyar-könyvtár szakos tanár. Most második gyermekét várja. A legkisebb fiú, Levente zongorán, ütőhangszereken, gitáron játszik. Az ELTE-BTK – szlavisztika szakának hallgatója.

A rendezvény különös érdekessége az volt, hogy nagyon sok régi videó részletet láthattunk a Dóbiás család évtizedekkel ezelőtti életéből. Voltak ott olyan barátok, ismerősök is, akik szintén rajta voltak ezeken a felvételeken, és jóleső érzéssel nézték az évtizedekkel ezelőtti felvételeket. A kétórás program során a zene sem hiányozhatott: A családtagok sokféle hangszert megszólaltattak, együtt énekeltek, vidámságot kölcsönözve az ott lévőknek.

A Montázsmagazin rendezvénye nagy sikert aratott a könyvtár nagytermének népes közönsége előtt. Június 25-én még lesz egy Montázs-est, azután kéthónapos nyári szünet következik. Szeptemberben folytatjuk…

 

 

Weninger Endréné Erzsébet

Montázsmagazin (www.montazsmagazin.hu)