Kezdőlap Események ÁSZ: rugalmasabb és átláthatóbb a jövő évi költségvetés a korábbiaknál

ÁSZ: rugalmasabb és átláthatóbb a jövő évi költségvetés a korábbiaknál

Budapest, 2016. május 9., hétfő (MTI) – Az elmúlt tíz év legnyugodtabb költségvetési véleményezési időszaka volt a mostani az Állami Számvevőszéknél (ÁSZ), mert a 2017-es költségvetés jól átgondolt, számításokkal alátámasztott büdzsé – mondta az ÁSZ elnöke az M1 aktuális csatorna reggeli hírfolyamában hétfőn.

Domokos László hozzátette: korábban az adóbevételek teljesíthetősége volt gyakran kérdéses, most azonban ezzel nincs már gond sem az idei, sem a jövő évi költségvetésben.
A 2017-es költségvetés bevételi oldalán a szakértők csak a Norvég Alap teljesíthetőségét látják kockázatosnak, ez azonban mintegy 5 milliárd forintos tétel, ennek pedig gyakorlati jelentősége nincs. A kiadási oldalon pedig 60 milliárd forint lehet a túlköltés. Ez a vagyoni kiadásoknál jelentkezhet, még a fejlesztési tárcánál kellenek tovább számítások a városi tömegközlekedés támogatásánál – fűzte hozzá.
A jövő évi költségvetés megfelel az alkotmányos szabályoknak. Példaként említette Domokos László a csökkenő államadósságot, amely a 2017-es költségvetés szerint jövőre 1,6 százalékponttal lesz alacsonyabb a GDP-hez viszonyítva.
Az ÁSZ elnöke ugyanakkor hozzátette: a költségvetés kiadási és bevételi oldalát folyamatosan „karban kell tartani”, hogy nem legyen pazarlás és tovább kell erősíteni s versenyképességet javító tényezőket is.

gcv \ egr \ gry

MTI 2016. május 9.

 

(Kép forrása: Internet)